Ile mięsa i przetworów mięsnych w diecie?

ABC prawidłowego żywienia

Mięso w życiu człowieka

W pierwszym okresie życia na Ziemi praczłowiek odżywiał się głównie pokarmem pochodzenia roślinnego. Były to przede wszystkim nasiona roślin, owoce i pędy, produkty bogate w błonnik i przyswajalne węglowodany z niewielką ilością białka i tłuszczów. Następnie w wyniku ewolucji Homo sapiens wzbogacił swoją dietę w wysokowartościowe białko zwierzęce, które stało się nieodzownym elementem pożywienia po dzień dzisiejszy. Kolejnym ważnym krokiem w życiu człowieka i jego diecie było przejście z trybu zbieracko-łowieckiego poprzez nabycie umiejętności hodowlanych na styl życia osiadły. Ponadto niebagatelną rolę odegrała również umiejętność rozniecania i kontrolowania ognia, która przyczyniła się do zwiększonego popytu i podaży mięsa na przestrzeni ostatnich wieków [1]. Produkcja mięsa z roku na rok rośnie, co idzie w parze ze zwiększonym spożyciem mięsa przez ludzi w krajach wysoko rozwiniętych. 

Rodzaje mięsa i jego wartość odżywcza

W Polsce spożywamy następujące rodzaje mięs: mięso drobiowe, wieprzowinę, wołowinę, cielęcinę oraz rzadziej baraninę, jagnięcinę, koninę, dziczyznę, kozinę czy mięso królicze. Wyżej wymienione mięsa charakteryzują się wysoką zawartością przyswajalnego białka, składającego się z niezbędnych aminokwasów. Bogate są w tłuszcze i w zależności od rodzaju...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI