Skóra naczyniowa, trądzik różowaty
Skóra naczyniowa wymaga odpowiednio dobranej pielęgnacji oraz unikania wielu czynników zewnątrzpochodnych, które mogą doprowadzić do pogorszenia jej stanu, a nawet do rozwinięcia się choroby przewlekłej, jaką jest trądzik różowaty.
Trądzik różowaty jest chorobą zapalną skóry, występującą nawet trzykrotnie częściej u kobiet, ze szczytem zachorowalności między 40. a 50. rokiem życia. Zmiany zapalne rozwijają się na podłożu skóry naczyniowej i są to zmiany rumieniowe, grudkowe, krostkowe, naciekowe, a w ciężkich postaciach – przerostowe nosa typu rhinophyma [1].
Etiologia trądziku różowatego nie jest do końca poznana. Za czynniki etiopatogenetyczne uważa się m.in. nadmierną wrażliwość skóry, skłonności genetyczne, zaburzenia hormonalne (nadmiar testosteronu, niedobór hormonów przysadkowych, stosowanie glikokortykosteroidów), zaburzenia naczyniowe. Podejrzewa się również związek z czynnikami infekcyjnymi (Demodex folliculorum, Malassezia furfur czy zakażenie Helicobacter pylori), nieprawidłowe funkcjonowanie peptydów antymikrobowych [1, 2].
Do czynników zaostrzających przebieg schorzenia należą m.in. czynniki fizyczne, psychogenne, a także dieta [2].
Pielęgnacja skóry naczyniowej
Istotnym elementem profilaktyki oraz łagodzenia podrażnień skóry naczyniowej jest dobór odpowiednich preparatów pielęgnacyjnych. Preparaty używane na co dzień do pielęgnacji, mycia, makijażu, demakijażu powinny być dostosowane do potrzeb tego rodzaju skóry, a więc pozbawione zapachów, zbędnych barwników i konserwantów działających drażniąco, podobnie jak do skóry wrażliwej.
Sytuację często mogą skomplikować współistniejące dodatkowe choroby, jak np. łojotokowe zapalenie skóry, trądzik czy atopowe zapalenie skóry. Wówczas zarówno pielęgnacja, jak i leczenie, powinno uwzględniać potrzeby skóry wynikające z nakładania się powyższych problemów.
Odpowiednio dobrane kosmetyki powinny zapewnić nawilżenie skóry, wzmocnienie bariery naskórkowej i właściwego funkcjonowania płaszcza wodno-lipidowego skóry. Powyższe zadania spełniają składniki bogate m.in. w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), jak np. olej z wiesiołka, ogórecznika, słonecznikowy, z czarnej porzeczki. Łagodząco działają zaś m.in. alantoina, panthenol, amid kwasu nikotynowego. Dodatkowo kosmetyki te powinny zawierać składniki wzmacniające i uszczelniające naczynia skóry (m.in. witaminy C, PP, K, escyna, rutyna, arnika górska, miłorząb japoński) oraz działające przeciwzapalnie (m.in. bioflawonoidy, pochodzące z arniki, nagietka, rumianku, malin, a także escyna, eskulina) [3, 4].
Preparaty myjące najlepiej stosować w postaci delikatnych syndetów lub płynów micelarnych, opartych na naturalnych składnikach, takich jak: arnika, woda różana, lukrecja, oczar wirginijski czy miłorząb japoński. Dosk...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!