Pielęgnacja skóry w AZS

ABC prawidłowego żywienia

Atopowe zapalenie skóry (AZS) jest przewlekłą i nawracającą chorobą zapalną skóry. Występuje u osób ze skłonnościami do chorób alergicznych, co nazywane jest atopią. Choć ostatnio coraz częściej mówi się o AZS w kontekście chorób cywilizacyjnych, ze względu na znaczny wzrost występowania w drugiej połowie XX w. [1], 
prawdopodobnie jest to choroba, która towarzyszy ludzkości od wieków. Z opisów antycznych można się domyślać, że cała dynastia julijsko-klaudyjska, do której należał cesarz rzymski Oktawian August, cierpiała na schorzenia ze spektrum atopii, skarżąc się na przewlekły katar, duszności i uporczywy świąd [2]. Najczęściej pierwsze objawy pojawiają się już we wczesnym dzieciństwie w postaci nasilonego świądu skóry oraz charakterystycznych zmian skórnych, znacząco obniżających jakość życia [3]. Aż 60% wszystkich przypadków wystąpienia AZS notuje się w pierwszym roku życia, a 90% do ukończenia piątego roku życia. Częstość występowania choroby maleje w środowisku wiejskim, a rośnie w dużych miastach. 
Uważa się, że na rozwój AZS wpływ mają zarówno czynniki warunkowane genetycznie, takie jak struktura skóry i budowa bariery naskórkowej, czynniki infekcyjne, jak i alergeny znajdujące się w środowisku zewnętrzny...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI