Gluten w chorobie Hashimoto

ABC prawidłowego żywienia

Czy eliminacja glutenu w niedoczynności tarczycy Hashimoto (HT) jest konieczna? Nie, choć może być pomocna. Jednoznaczne, przeciwne stanowisko przyjęła grupa ekspertów POLSPEN, stwierdzając w 2018 r. na podstawie przeglądu literatury, że m.in. „stosowanie rygorystycznej diety bezglutenowej u pacjentów z chorobą Hashimoto jest uzasadnione jedynie w przypadku współistnienia celiakii” [1]. Faktycznie, dieta ta jest trudna, a osoba bez wystarczającej wiedzy żywieniowej może nasilać niedobory żywieniowe i ryzyko rozwoju chorób chronicznych [2–4]. Jeśli ktoś miałby eliminować gluten, to zdecydowanie bez wsparcia lub wiedzy dietetycznej może sobie mocno zaszkodzić. Z drugiej strony bezglutenowa dieta, która jest zbilansowana, może być pomocna. 


Związek glutenu, celiakii i choroby Hashimoto


Według zbiorczej oceny badań wynika, że 1 na 71 (1,4%) osób z celiakią cierpi również na autoimmunologiczną niedoczynność tarczycy [5]. Według obecnych badań 5–22% pacjentów z HT prezentuje dodatnie miano przeciwciał charakterystycznych dla celiakii [6, 7], podczas gdy 10–29% dorosłych i do 41% dzieci z celiakią prezentowało podwyższone stężenie przeciwciał przeciwtarczycowych [8–10]. Nie poznano jeszcze...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI