Wprowadzenie
Oleje roślinne to tłuszcze o płynnej konsystencji w temperaturze pokojowej, charakteryzujące się na ogół wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Właściwości odżywcze olejów pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu, a także odgrywają ważną rolę w budowie składników lipidowych bariery skórnej, które pełnią kluczową funkcję w utrzymaniu nawilżenia i integralności naskórka [6]. Najpopularniejszym olejem roślinnym w Polsce jest olej rzepakowy, posiadający działanie prozdrowotne ze względu na korzystny profil kwasów tłuszczowych (wysoka zawartość kwasu oleinowego i kwasów tłuszczowych omega-3 przy niskiej zawartości nasyconych KT) [14]. Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych w olejach występują tokoferole, karotenoidy, fosfolipidy i sterole. Dominującymi kwasami tłuszczowymi występującymi w oleju rzepakowym są kwasy tłuszczowe omega-9 i omega-6 (18:1), linolenowy (18:3), linolowy (18:2). Występowanie kwasów tłuszczowych omega-3 jest jednym z głównych czynników decydujących o prozdrowotnych właściwościach oleju rzepakowego, zwłaszcza zawartość kwasu α-linolenowego [14]. Wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych przy jednoczesnym niskim udziale nasyconych kwasów tłuszczowych, a także odpowiedni stosunek n-3 do n-6 przekłada się na wysoką wartość odżywczą i działanie przeciwzapalne olejów roślinnych [14].
Nienasycone kwasy...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!