Działanie przeciwzapalne oleju rzepakowego

ABC prawidłowego żywienia

Celem artykułu było opisanie przeciwzapalne działania oleju rzepakowego jako popularnego oleju roślinnego stosowanego w Polsce. W artykule przede wszystkim opisano właściwości zdrowotne oleju, przedstawiono charakterystykę oleju oraz metody jego produkcji. Olej rzepakowy w Polsce jest często stosowany do smażenia potraw oraz jako dodatek do dań. Oleje rzepakowe tłoczone na zimno charakteryzują się dużą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT). Oleje roślinne są bardziej wartościowe od tłuszczów zwierzęcych, ponieważ dostarczają do organizmu niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), jednonienasycone kwasy tłuszczowe (JKT) oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Dostępność i popularność oleju rzepakowego w Polsce oraz jego właściwości przemawiają za tym, by do zaleceń żywieniowych w profilaktyce chorób skóry, układu krążenia czy reumatoidalnych włączać rekomendacje spożycia oleju rzepakowego.

Wprowadzenie

Oleje roślinne to tłuszcze o płynnej konsystencji w temperaturze pokojowej, charakteryzujące się na ogół wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Właściwości odżywcze olejów pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu, a także odgrywają ważną rolę w budowie składników lipidowych bariery skórnej, które pełnią kluczową funkcję w utrzymaniu nawilżenia i integralności naskórka [6]. Najpopularniejszym olejem roślinnym w Polsce jest olej rzepakowy, posiadający działanie prozdrowotne ze względu na korzystny profil kwasów tłuszczowych (wysoka zawartość kwasu oleinowego i kwasów tłuszczowych omega-3 przy niskiej zawartości nasyconych KT) [14]. Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych w olejach występują tokoferole, karotenoidy, fosfolipidy i sterole. Dominującymi kwasami tłuszczowymi występującymi w oleju rzepakowym są kwasy tłuszczowe omega-9 i omega-6 (18:1), linolenowy (18:3), linolowy (18:2). Występowanie kwasów tłuszczowych omega-3 jest jednym z głównych czynników decydujących o prozdrowotnych właściwościach oleju rzepakowego, zwłaszcza zawartość kwasu α-linolenowego [14]. Wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych przy jednoczesnym niskim udziale nasyconych kwasów tłuszczowych, a także odpowiedni stosunek n-3 do n-6 przekłada się na wysoką wartość odżywczą i działanie przeciwzapalne olejów roślinnych [14]. 
Nienasycone kwasy...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; doktorantka na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu; z wykształcenia jest dietetykiem klinicznym, psychodietetykiem, psychoterapeutą, psychologiem w trakcie szkolenia, pielęgniarką zdrowia publicznego; oprócz prowadzenia gabinetów Anies pracuje jako wykładowca akademicki, prowadzi wykłady, ćwiczenia oraz własnego bloga

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI