Dołącz do czytelników
Brak wyników

ABC prawidłowego żywienia

15 grudnia 2022

NR 6 (Grudzień 2022)

Działanie propolisu na serce i naczynia krwionośne w świetle badań farmakologicznych

0 252

Współczesne społeczeństwa są coraz bardziej świadome w temacie chorób cywilizacyjnych i zdają sobie sprawę, że są one jednym z najważniejszych wyzwań współczesnego lecznictwa. Wiele osób po pierwszej diagnozie stara się szukać naturalnych surowców, które wykazują korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Jednym z nich jest propolis.

Propolis (kit pszczeli) jest żywicznym surowcem zbieranym przez pszczoły miodne (Apis mellifera) z różnych części roślin. Zawiera przede wszystkim żywice, wosk pszczeli, różne związki lotne, garbniki oraz pyłek kwiatowy. Kit pszczeli był stosowany już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Nowożytna historia propolisu zaczyna się jednak w XVII w., kiedy to po raz pierwszy trafił do londyńskiej farmakopei, w dobie leków syntetycznych został on jednak zmarginalizowany i stał się składnikiem...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy