Wydawałoby się, że kakao i jego bliska krewna – czekolada –to produkty doskonale nam znane. Uważa się, że obydwa świetnie wpływają na organizm, mają mnóstwo wartości odżywczych, a duża zawartość kakao w czekoladzie sprawia, że automatycznie staje się zdrowa. Takie stwierdzenia niekoniecznie muszą być zgodne z rzeczywistością.
Czy słyszeliście kiedyś o czekoladzie surowej (raw) i różnicach między nią a gorzką wersją? Jeśli nie, to zapraszamy do lektury tego artykułu. W tekście znajdziecie odpowiedź na pytanie, jaką czekoladę jeść, by nie płacić zdrowiem za łakomstwo. Przyglądamy się tu popularnym stwierdzeniom na temat gorzkiej wersji tego smakołyku i opisujemy, czym różni się ona od opcji surowej.
MIT 1: Gorzka czekolada produkowana jest z kakao o wysokiej wartości odżywczej
W języku angielskim występują dwa słowa: cacao i cocoa. Obydwa można przetłumaczyć jako kakao. Warto jednak odróżniać od siebie te dwa produkty, ponieważ ich oddziaływanie na stan naszego organizmu jest odmienne [2,...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!