Czym jest ADHD? Czy ma coś wspólnego z dietą?
Zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ang. attention deficit hyperactivity disorder, ADHD), nazywany także zespołem hiperkinetycznym, to zaburzenie neurorozwojowe dotykające około 7% dzieci i osób dorosłych [1]. U osób z ADHD występuje charakterystyczna triada objawów, na którą składają się: problemy z utrzymaniem uwagi, z kontrolą impulsywności oraz nadmierna ruchliwość.
Jak w przypadku większości problemów zdrowotnych, nie poznano dotąd jednoznacznie przyczyn zaburzenia, jednak udział w jego rozwoju mają zarówno komponenty genetyczne, jak i środowiskowe [1]. Symptomy ADHD utrudniają pacjentom funkcjonowanie w środowisku, wpływają na trudności w codziennym życiu i znacząco pogarszają jego jakość [2]. Ze względu na pewne kontrowersje (użycie silnych środków o potencjalnie uzależniającym działaniu) dotyczące niekiedy niezbędnej farmakoterapii, poszukiwane są inne formy oddziaływań, które znalazłyby zastosowanie w terapii zaburzenia [3]. Dieta jako modyfikowalny czynnik środowiskowy wydaje się jedną z możliwych metod leczenia wspomagającego. Co ciekawe, nadzieje w dietoterapii pokładano już w latach 70.
ubiegłego wieku. Feingold wysnuł hipotezę, że naturalnie występujące salicylany i sztuczne dodatki do żywności mogą u osób z genetyczną podatnością wpływać na pojawienie się cech zespołu hiperkinetycznego [4]. Na podwalinach tej teorii opracowano dietę eliminacyjną, która była testowana w badaniach klinicznych, a także stosowana przez klinicystów czy samych pacjentów dotkniętych zaburzeniem [5]. Od sformułowania hipotezy łączącej sposób żywienia i ADHD minęło już ponad pół wieku. Co dziś wiemy na temat związku między sposobem żywienia a tym zaburzeniem? Czy faktycznie dietoterapia może być addytywną formą łagodzącą jego przebieg?
Czy dieta może wpływać na pojawienie się ADHD?
ADHD jest zaburzeniem neurorozwojowym, co sugeruje, że wpływ na jego pojawienie się mają czynniki kształtujące układ nerwowy. Mózg człowieka kształtuje się jeszcze w okresie rozwoju płodowego, a jego reorganizacja zachodzi przez całe życie, jednak najkrytyczniejszym momentem dla tego procesu wydaje się być trzeci trymestr ciąży [6]. Czynniki żywieniowe już w okresie ciąży mogą wpływać na większą podatność na rozwój zaburzenia, jednak dane dotyczące związku pomiędzy sposobem żywienia matki a ryzykiem pojawienia się ADHD nie są jednoznaczne. Autorzy opublikowanej w 2020 roku metaanalizy wykazali, że zdrowszy wzorzec żywieniowy (a konkretnie spożywanie owoców i warzyw, ryb oraz wysoka zawartość w po...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!