Dietoterapia i suplementacja w ADHD

Suplementy

Zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD) to zaburzenie neurorozwojowe charakteryzujące się problemami z utrzymaniem uwagi i kontrolą impulsywności oraz nadmierną ruch- liwością. Już w latach 70. XX w. proponowaną formą wspierającą terapię ADHD była modyfikacja sposobu żywienia. W artykule omówiono potencjalne formy dietoterapii pacjentów z zaburzeniem, skupiając się na pojedynczych składnikach pokarmowych i kompleksowych protokołach żywieniowych. Opisano potencjalne bariery i problemy we wdrażaniu diety oraz działania umożliwiające skuteczniejszą modyfikację jadłospisu.

Czym jest ADHD? Czy ma coś wspólnego z dietą?

Zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ang. attention deficit hyperactivity disorder, ADHD), nazywany także zespołem hiperkinetycznym, to zaburzenie neurorozwojowe dotykające około 7% dzieci i osób dorosłych [1]. U osób z ADHD występuje charakterystyczna triada objawów, na którą składają się: problemy z utrzymaniem uwagi, z kontrolą impulsywności oraz nadmierna ruchliwość. 
Jak w przypadku większości problemów zdrowotnych, nie poznano dotąd jednoznacznie przyczyn zaburzenia, jednak udział w jego rozwoju mają zarówno komponenty genetyczne, jak i środowiskowe [1]. Symptomy ADHD utrudniają pacjentom funkcjonowanie w środowisku, wpływają na trudności w codziennym życiu i znacząco pogarszają jego jakość [2]. Ze względu na pewne kontrowersje (użycie silnych środków o potencjalnie uzależniającym działaniu) dotyczące niekiedy niezbędnej farmakoterapii, poszukiwane są inne formy oddziaływań, które znalazłyby zastosowanie w terapii zaburzenia [3]. Dieta jako modyfikowalny czynnik środowiskowy wydaje się jedną z możliwych metod leczenia wspomagającego. Co ciekawe, nadzieje w dietoterapii pokładano już w latach 70. 
ubiegłego wieku. Feingold wysnuł hipotezę, że naturalnie występujące salicylany i sztuczne dodatki do żywności mogą u osób z genetyczną podatnością wpływać na pojawienie się cech zespołu hiperkinetycznego [4]. Na podwalinach tej teorii opracowano dietę eliminacyjną, która była testowana w badaniach klinicznych, a także stosowana przez klinicystów czy samych pacjentów dotkniętych zaburzeniem [5]. Od sformułowania hipotezy łączącej sposób żywienia i ADHD minęło już ponad pół wieku. Co dziś wiemy na temat związku między sposobem żywienia a tym zaburzeniem? Czy faktycznie dietoterapia może być addytywną formą łagodzącą jego przebieg?

Czy dieta może wpływać na pojawienie się ADHD?

ADHD jest zaburzeniem neurorozwojowym, co sugeruje, że wpływ na jego pojawienie się mają czynniki kształtujące układ nerwowy. Mózg człowieka kształtuje się jeszcze w okresie rozwoju płodowego, a jego reorganizacja zachodzi przez całe życie, jednak najkrytyczniejszym momentem dla tego procesu wydaje się być trzeci trymestr ciąży [6]. Czynniki żywieniowe już w okresie ciąży mogą wpływać na większą podatność na rozwój zaburzenia, jednak dane dotyczące związku pomiędzy sposobem żywienia matki a ryzykiem pojawienia się ADHD nie są jednoznaczne. Autorzy opublikowanej w 2020 roku metaanalizy wykazali, że zdrowszy wzorzec żywieniowy (a konkretnie spożywanie owoców i warzyw, ryb oraz wysoka zawartość w po...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr n. med. i n. o zdr.; asystent naukowy I Kliniki Psychiatrii, Psychoterapii i Wczesnej Interwencji Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, dietetyk. Ukończyła studia doktoranckie na I Wydziale Lekarskim Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, uzyskując tytuł dr n. med i n. o zdr. Autorka i recenzentka w czasopismach naukowych. Członek zespołu redakcyjnego czasopisma „Current Problems of Psychiatry”. Koordynator regionalny województwa lubelskiego Fundacji Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie oraz koordynatorka merytoryczna kampanii Jasna Strona Mocy. Zainteresowania naukowe: znaczenie diety i czynników dietetycznych w zaburzeniach psychicznych

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI