Dieta wspomagająca pracę mózgu

Suplementy

Mózg jest najbardziej złożonym organem w całym naszym ciele, którego zadanie stanowi regulacja procesów układu nerwowego, w tym ośrodków poznawczych związanych z wykorzystywaniem informacji, umiejętności uczenia się oraz zapamiętywania [1]. Na wszystkie te obszary znaczący wpływ mają składniki oraz jakość naszej codziennej diety. Niemniej jednak wysokie spożycie żywności bogatej w nasycone kwasy tłuszczowe oraz rafinowane cukry, wraz z niskim spożyciem świeżych owoców i warzyw, może mieć negatywny wpływ na funkcje mózgu. Z tego powodu powinniśmy upewnić się, że sposób, w jaki odżywiamy się na co dzień, dostarcza naszemu organizmowi wszelkich niezbędnych składników. 

Węglowodany złożone

Glukoza to cukier prosty wykorzystywany przez mózg. Jeśli jest szybko metabolizowany, może zapewnić mu krótkotrwały dopływ energii. Z tego powodu powinniśmy upewnić się, że w naszej diecie są obecne inne źródła energii, np. węglowodany złożone. W odróżnieniu od glukozy węglowodany te składają się ze skrobi i błonnika pokarmowego, których metabolizm trwa znacznie dłużej, co wiąże się ze stopniowym uwalnianiem energii. Wysoka zawartość błonnika sprawia ponadto, że większość tych produktów ma niski indeks glikemiczny (GI), co zapobiega nagłym skokom poziomu glukozy we krwi po spożytym posiłku. Co ciekawe, spożycie złożonych węglowodanów w ramach śniadania i obiadu ma pozytywny wpływ na naszą koncentrację oraz zdolność zapamiętywania nowych...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    PhD, BSc; otrzymała tytuł doktora nauk biomedycznych, ze specjalizacją w immunologii i żywieniu człowieka, na brytyjskiej uczelni Ulster University w 2022 r. Na tej samej uczelni ukończyła również licencjat w dziedzinie nauk biomedycznych 2018 r. z wyróżnieniem. W ramach doktoratu w instytucie Nutrition Innovation Centre for Food and Health (NICHE) na Ulster University (Irlandia Północna, UK) zajmowała się wpływem ekspozycji na metylek rtęci (MeHg) w ramach diety bogatej w ryby i owoce morza na zdrowie człowieka oraz na ryzyko choroby autoimmunologicznej. Obecnie jest pracownikiem naukowym w instytucie APC Microbiome na University Collage Cork w Irlandii, gdzie zajmuje się mechanizmem działania probiotyków oraz postbiotyków na zdrowie człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem kobiet w wieku rozrodczym oraz małych dzieci

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI