Menopauza występuje przeważnie u kobiet w wieku 45–55 lat (w Polsce średnia wieku wynosi 51 lat). Stwierdza się ją po upływie 12 miesięcy od ostatniego krwawienia miesiączkowego. Moment ten poprzedzony jest okresem premenopauzalnym, który rozpoczyna się nawet pięć, sześć lat wcześniej i przeważnie objawia się rozregulowaniem cyklu miesięcznego, wynikającym ze zmniejszonej funkcji jajników [1]. Wraz z wejściem w okres menopauzy spada produkcja estrogenu (estradiolu) i progesteronu w jajnikach. Zwiększa się stężenie produkowanych przez przysadkę hormonu folikulotropowego (FSH) oraz hormonu luteinizującego (LH) [2, 3].
Okres menopauzy jest czasem dużych zmian w życiu każdej kobiety. Wygasanie funkcji jajników wiąże się z szeregiem dolegliwości, takich jak uderzenia gorąca i poty nocne, wzrost masy ciała, męczliwość, spadek nastroju, zaburzenia snu, osłabienie, zaburzenia koncentracji i zapamiętywania oraz wzrost ryzyka osteoporozy, chorób układu sercowo-naczyniowego czy zapadalności na niektóre nowotwory (piersi, macicy, jajnika) [2–5].
W celu łagodzenia objawów oraz skutków menopauzy stosuje się hormonalną terapię zastępczą (HTZ), składającą się z estrogenu i/lub progesteronu. Stosowanie HTZ przynosi korzystne efekty w minimalizacji objawów klimakterium, jednak długotrwałe jej stosowanie (powyżej pięciu lat) wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka piersi, jajników i raka endometrium oraz zwiększeniem częstotliwości incydentów sercowo-naczyniowych [1, 3]. Dodatkowo nie powinna być stosowana u kobiet, u których występują krwawienia z macicy o nieustalonej etiologii, z nieuregulowanym nadciśnieniem tętniczym, po przebytym zawale serca, udarze lub z chorobą wieńcową, u kobiet z grupy wysokiego ryzyka choroby zakrzepowo-zatorowej, z niewydolnością wątroby oraz ze zdiagnozowaną lub przebytą chorobą nowotworową estrogenozależną [6]. Coraz częściej stosowane są naturalne metody łagodzenia objawów menopauzy. Istnieje szereg związków pochodzenia roślinnego o potencjalnie korzystnych właściwościach i zbliżonym działaniu do HTZ [1, 7]. Zalicza się do nich fitoestrogeny (flawonoidy, kumestany, stilbeny i lignany). Są to związki niesteroidowe, które swoją budową przypominają ustrojowy estrogen (17-B-estradiol), wykazując wysokie powinowactwo do receptorów estrogenowych i mogą w organizmie pełnić zbliżone funkcje do endogennego estradiolu [7–9]. Związkom tym przypisuje się właściwości antynowotworowe, antyoksydacyjne, antywirusowe, bakteriobójcze oraz przeciwgrzybicze [10]. Najlepsze źródła pokarmo...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!