Dieta uboga w błonnik – ryzyko, wskazania i suplementacja

Suplementy

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji pochodzenia roślinnego i dzieli się na frakcję włókna nierozpuszczalnego w wodzie (hemiceluloza, celuloza, skrobia, lignina) oraz rozpuszczalnego w wodzie (pektyna, inulina, gumy i kleje roślinne). Powinien on charakteryzować się jedną z czterech cech: redukować czas pasażu jelitowego i zwiększać objętość stolca, nasilać procesy fermentacyjne w jelicie grubym, obniżać poziom cholesterolu ogółem i frakcji LDL cholesterolu w surowicy krwi, zmniejszać stężenie glukozy i/lub insuliny we krwi [2]. Dieta dostarczająca zbyt niską zawartość błonnika pokarmowego może sprzyjać rozwojowi wielu nieprawidłowości, m.in. chorób cywilizacyjnych, chorób przewodu pokarmowego czy dysbiozy jelitowej. Biorąc pod uwagę szeroki zakres działania błonnika pokarmowego w obrębie przewodu pokarmowego oraz zapalny charakter chorób, w zaostrzeniu których zaleca się ograniczenie jego spożycia, suplementacja w przypadku diety ubogiej w błonnik powinna skupiać się przede wszystkim na działaniu wspierającym prawidłową mikrobiotę jelit oraz redukującym stan zapalny w organizmie.

Błonnik pokarmowy – charakterystyka

Zgodnie z definicją zaproponowaną przez Kodeks Żywnościowy, błonnik pokarmowy (włókno pokarmowe) to „polimery węglowodanowe z co najmniej trzema jednostkami monomerów, które nie są trawione ani wchłaniane w jelicie cienkim człowieka”. Definicja ta obejmuje również nietrawione węglowodany uzyskane z wykorzystaniem procesów fizycznych, chemicznych i enzymatycznych, polimery nietrawionych węglowodanów występujące naturalnie w żywności oraz syntetyczne węglowodany nieprzyswajalne [1, 2].
Włókno pokarmowe jest więc mieszaniną substancji pochodzenia roślinnego i dzieli się na frakcję włókna nierozpuszczalnego w wodzie (hemiceluloza, celuloza, skrobia, lignina), które w największych ilościach występuje w niskoprzetworzonych produktach zbożowych, warzywach kapustnych i korzeniowych, orzechach, grochu, fasoli czy kukurydzy oraz rozpuszczalnego w wodzie (pektyna, inulina, gumy i kleje roślinne), którego głównym źródłem są warzywa i owoce, ziarna babki płesznik oraz siemię lniane [2, 3].
Włókno nierozpuszczalne w wodzie przede wszystkim wykazuje wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego, przyczyniając się do:

  • pobudzania funkcji żucia i wydzielania śliny,
  • wiązania nadmiaru kwasu solnego w żołądku,
  • zwiększenia uczucia sytości po posiłkach,
  • pobudzania wydzielania soków trawiennych i lepszego ukrwienia jelit,
  • zwiększania objętości stolca i przyspieszenia perystaltyki jelita grubego,
  • usuwania toksyn i szkodliwych produktów przemian materii,
  • zapobiegania rozwojowi chorób układu pokarmowego (zaparć, choroby uchyłkowej jelit, zespołu jelita nadwrażliwego, żylaków odbytu i niektórych nowotworów) [4].
     

Z kolei błonnik rozpuszczalny ułatwia rozluźnianie masy kałowej, spowalnia pasaż jelitowy i zagęszcza treść pokarmową tworząc żele o dużej lepkości. Jest on również pożywką dla mikrobioty jelitowej, wpływając na rozwój populacji bakterii z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus. Prócz dobroczynnego wpływu na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, ta frakcja wykazuje również działanie ogólnoustrojowe, biorąc udział w regulacji gospodarki węglowodanowej (poprzez spowolnienie wchłaniania glukozy) oraz lipidowej (m.in. ułatwiając wydalanie nadmiaru tłuszczu i kwasów tłuszczowych, a także cholesterolu, obniżając jego stężenie w surowicy krwi) [...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; dietetyk kliniczny, psycholog; prowadzi centrum gabinetów specjalistycznych - Przestrzeń Balansu, skupiając się na równowadze pomiędzy aspektami fizycznymi, psychicznymi i emocjonalnymi w dążeniu do zdrowia; w codziennej pracy z pacjentami łączy wiedzę dietetyczną i psychologiczną, pomagając im w osiąganiu zamierzonych celów.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI