Dieta sirtfood zwana też dietą SIRT w ostatnim czasie zyskuje na popularności nie tylko za granicą, ale również w Polsce. Czy rzeczywiście dieta SIRT zasługuje na wyróżnienie? Czy może sirtfood to tylko chwilowy trend?
Wstęp
Przedrostek „SIRT” w nazwie tej diety pochodzi od słowa „sirtuiny”. Sirtuiny (silent information regulator – SIR) to białka enzymatyczne występujące w różnych strukturach komórkowych (jądro komórkowe, cytoplazma, mitochondrium) [1].
POLECAMY
Sirtuiny
Białka SIR (SIRT1-SIRT7) wykazują plejotropowe działanie na poziomie subkomórkowym. Ustalono, że sirtuiny zaangażowane są m.in. w kontrolę metabolizmu lipidów (kwasów tłuszczowych, cholesterolu) i glukozy (regulacja wydzielania insuliny) oraz kancerogenezę i proces starzenia się organizmu człowieka (usuwanie reaktywnych form tlenu, naprawa uszkodzeń DNA) [1–3]. To właśnie z możliwością spowolnienia tego procesu powszechnie kojarzą się sirtuiny, a koncepcję ich stymulacji wykorzystuje się często w dietach długowieczności. Warto...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!