Dieta sirtfood

Diety

Dieta sirtfood zwana też dietą SIRT w ostatnim czasie zyskuje na popularności nie tylko za granicą, ale również w Polsce. Czy rzeczywiście dieta SIRT zasługuje na wyróżnienie? Czy może sirtfood to tylko chwilowy trend?

Wstęp

Przedrostek „SIRT” w nazwie tej diety pochodzi od słowa „sirtuiny”. Sirtuiny (silent information regulator – SIR) to białka enzymatyczne występujące w różnych strukturach komórkowych (jądro komórkowe, cytoplazma, mitochondrium) [1]. 

POLECAMY

Sirtuiny 

Białka SIR (SIRT1-SIRT7) wykazują plejotropowe działanie na poziomie subkomórkowym. Ustalono, że sirtuiny zaangażowane są m.in. w kontrolę metabolizmu lipidów (kwasów tłuszczowych, cholesterolu) i glukozy (regulacja wydzielania insuliny) oraz kancerogenezę i proces starzenia się organizmu człowieka (usuwanie reaktywnych form tlenu, naprawa uszkodzeń DNA) [1–3]. To właśnie z możliwością spowolnienia tego procesu powszechnie kojarzą się sirtuiny, a koncepcję ich stymulacji wykorzystuje się często w dietach długowieczności. Warto...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI