Trawienie pokarmu jest bardzo złożonym procesem, wykorzystującym siły mechaniczne oraz reakcje chemiczne w celu rozpadu i metabolizowania żywności. Dieta lekkostrawna ma za zadanie ułatwić ten proces [1].
Dieta ta to modyfikacja żywienia podstawowego, która ma na celu pozytywnie wpływać na organizm. Powinna ona dostarczać odpowiednią ilość energii i składników pokarmowych zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia oraz ograniczać potrawy ciężkostrawne. Zasadniczą różnicą jest zmieniona forma potraw i obróbka termiczna przygotowanego jedzenia, tak aby jak najmniej obciążać przewód pokarmowy oraz złagodzić już występujące dolegliwości [2, 3].
POLECAMY
Zastosowanie diety lekkostrawnej
Ten sposób żywienia mogą stosować ludzie zdrowi, ale przeznaczony jest on szczególnie dla osób potrzebujących wesprzeć swój przewód pokarmowy, odczuwających ciężkość po posiłkach i mających nieregularny rytm wypróżnień. Dieta ma zastosowanie w dysfunkcjach przewodu pokarmowego, np. wzdęciach, zaparciach, biegunkach, stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit, zaburzeniach wchłaniania składników odżywczych, a także w:
- żywieniu dzieci i osób starszych,
- r...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!