Dieta bezglutenowa z uwzględnieniem diety wegańskiej

ABC prawidłowego żywienia

W ostatnich latach dieta bezglutenowa staje się niezwykle popularna, jest promowana przez celebrytów i ludzi show-biznesu. Wśród społeczeństwa rośnie ogólne zainteresowanie tematem glutenu i diety bezglutenowej; w USA i Australii do stosowania diety bezglutenowej przyznaje się ok. 10–20% populacji, natomiast tylko 11% osób przechodzących na dietę bezglutenową konsultowało tę decyzję z lekarzem czy dietetykiem. Samodzielne wprowadzenie diety bezglutenowej niesie za sobą implikacje zdrowotne, a dodatkowo utrudnia diagnostykę chorób glutenozależnych, takich jak celiakia [1]. Dieta bezglutenowa jest obecnie przedmiotem wielu badań, poszukuje się związku pomiędzy spożywaniem glutenu a występowaniem wielu chorób, dodatkowo istnieje agresywna polityka marketingowa i promowanie diety w mediach społecznościowych czy środkach masowego przekazu, jako zdrową alternatywę dla diety urozmaiconej. Gluten to frakcja białek występujących w ziarnach zbóż, m.in. gliadyny i gluteniny w pszenicy, hordeiny w jęczmieniu, sekaliny w życie oraz aweniny w owsie, zapewnia lepkość i puszystość ciasta, co jest bardzo chętnie wykorzystywane w przemyśle spożywczym [2].
Choroby glutenozależne, wymagające przestrzegania diety bezglutenowej przez całe życie, to celiakia, w przebiegu której pod wpływem glutenu u osób z predyspozycjami genetycznymi (obecność alleli HLA DQ2 i DQ8) dochodzi do wytwarzania przeciwciał anty-TTG, EMA i DG...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI