Dieta oparta na eliminowaniu produktów zawierających gluten cieszy się coraz większą popularnością. Jeszcze jakiś czas temu była uznawana za trudną konieczność w niektórych jednostkach chorobowych. Obecnie sięga po nią coraz więcej zdrowych osób, a wokół glutenu narosło wiele mitów. Dieta bezglutenowa zyskała także miano znakomitego sposobu na odchudzanie [1].
Należy się więc zastanowić, czy dieta bezglutenowa to kolejna nowa moda, czy konieczność.
Co to jest gluten?
Gluten to frakcja białek zapasowych, nierozpuszczalnych w wodzie, naturalnie występujących w zbożach takich, jak pszenica, jęczmień, żyto. Składa się z trzech rodzajów białek: prolaminy (gliadyna), gluteliny (glutenina) i albuminy. Gliadyna stanowi największą część – około 50%, glutenina – 33%, a najmniejsza część to białka należące do albumin. Gliadyna (w pszenicy) to główny czynnik etiologiczny choroby trzewnej (celiakii). Jego odpowiednikiem w innych zbożach są: sekalina w życie, hordeina w jęczmieniu oraz awenina w owsie [2]. Gluten jest białkiem o wysokiej przydatności technologicznej, dzięki czemu stał się tak powszechny i wykorzystywany na masową skalę. Tworzy usieciowione struktury, które zapewniają wypiekom z mąk glutenowych pożądaną konsystencję. Dzięki niemu ciasto staje się pulchne, sprężyste i ciągliwe [3].
POLECAMY
Moda na dietę bezglutenową
W 2011 r. Biesiekierski i wsp. opublikowali badania o zgubnym wpływie glutenu na zdrowie osób niechorujących na celiakię [4]. W badaniach tych postawiono tezę, że gluten zawarty w żywności może powodować zaburzenia pracy układu pokarmowego. Powyższą tezę poparł William Davis – kardiolog, który w książce Dieta bez pszenicy dowodził, że spożywanie produktów pszenicznych może prowadzić do wielu chorób przewlekłych, m.in. do chorób serca, nadciśnienia, alergii, otyłości, a także niektórych nowotworów. Dołączył do nich trzeci autor – neurolog David Perlmutter – który w swojej publikacji Zaskakująca prawda o pszenicy, węglowodanach i cukrze – cichych zabójcach Twojego mózgu zasugerował, że gluten może powodować demencję, lęk, depresję, a nawet ADHD. Od tego czasu dieta bezglutenowa bije rekordy popularności. Liczba osób eliminujących gluten z diety systematycznie rośnie [5].
Amerykańskie badania wskazują, że w latach 2013–2015 liczba osób stosujących dietę bezglutenową wzrosła z 17 do 25%. Sprzedaż żywności bezglutenowej w tym czasie wzrosła o 136% [6]. Warto zaznaczyć, że Biesiekierski i wsp. dwa lata później zweryfikowali swoje wnioski. W badaniach z 2013 r. nie znaleziono dowodów na specyficzne działanie glutenu, niezależnie od jego dawki, u osób ze zdiagnozowanym NCGS stosujących dietę o niskiej zawartości FODMAP [7].
celiakia |
|
choroba Duhringa |
|
alergia na pszenicę |
|
nieceliakalna nietolerancja glutenu (NNG/NCGS) |
|
Wskazania do stosowania diety bezglutenowej
W 2011 r. w Londynie podczas pierwszej międzynarodowej konferencji konsensualnej przedstawiono nową klasyfikację zaburzeń związanych z glutenem [8]. Wyodrębniono trzy grupy zaburzeń: autoimmunologiczne, alergiczne oraz nieautoimmunologiczne i niealergiczne. W pierwszej grupie znalazły się celiakia oraz jej skórna postać – choroba Duhringa, a także ataksja powodowana przez gluten. Do drugiej grupy przypisano alergię na pszenicę – oddechową, pokarmową oraz powysiłkową reakcję anafilaktyczną wywołaną przez gluten. W ostatniej grupie znalazła się nieceliakalna nadwrażliwość na gluten [6]. Są to jednostki chorobowe, w których zastosowanie diety bezglutenowej nie jest modą, a jedynym sposobem leczenia. Krótką charakterystykę wyżej wymienionych zaburzeń przedstawia tabela 1 [1, 9, 10, 11, 12].
Zagrożenia związane ze stosowaniem diety bezglutenowej
Dietę bezglutenową stosują tysiące osób na całym świecie. Zwykle towarzyszy im entuzjastyczne przekonanie, że dzięki niej uzyskają niższą masę ciała, poprawę samopoczucia czy wyeliminują towarzyszące im problemy trawienne. Należy podkreślić, że wprowadzenie diety bezglutenowej wymaga większej dbałości o codzienny jadłospis, co może prowadzić do poprawy jego jakości. Eliminacja glutenu wiąże się z wykluczeniem białego pieczywa, makaronów, ciast, fastfoodów, słodyczy oraz większą starannością przy doborze składników, często zwiększeniem spożycia warzyw i owoców. Stosowanie diety bezglutenowej na dłuższą metę bez wyraźnych wskazań może jednak prowadzić do licznych powikłań zdrowotnych.
Dużym problemem może okazać się skład produktów bezglutenowych o wysokim stopniu przetworzenia, które zwykle są o wiele uboższe w składniki odżywcze niż ich glutenowe odpowiedniki. Charakteryzują się zwykle niską zawartością witamin z grupy B, cynku, żelaza, magnezu, wapnia czy błonnika [13]. Ponadto producenci żywności, aby poprawić walory smakowe produktów bezglutenowych, wzbogacają je w szkodliwe dla zdrowia substancje. Produkty gluten-free są często źródłem dużej ilości kwasów tłuszczowych nasyconych, utwardzonych olejów roślinnych, soli i cukru. W badaniach Marcasona wykazano, że osoby chorujące na celiakię spożywają zdecydowanie mniej błonnika i zdecydowanie więcej tłuszczów niż osoby stosujące tradycyjną dietę [14]. W badaniach Myszkowskiej-Ryciak i wsp. [15] wskazano, że bezglutenowe zamienniki produktów zbożowych miały zdecydowanie mniejszą wartość odżywczą w stosunku do ich odpowiedników zawierających gluten. Charakteryzowały się mniejszą zawartością białka, żelaza, cynku, magnezu, tiaminy oraz błonnika pokarmowego, przy jednoczesnej wyższej zawartości tłuszczu. Tabela 2 przedstawia porównanie wartości odżywczej wybranych produktów spożywczych zawierających gluten oraz bezglutenowych [27, 28].
Produkty spożywcze | Energia (kcal) |
Białko (g) |
Tłuszcz (g) |
Węglowodany ogółem (g) |
Błonnik pokarmowy (g) |
Fe (mg) |
Mg (mg) |
Tiamina (mg) |
PRODUKTY ZAWIERAJĄCE GLUTEN | ||||||||
Mąka pszenna typ 550 | 344 | 10,5 | 1,6 | 73,0 | 2,2 | 1,3 | 1 | 0,16 |
Mąka żytnia typ 580 | 337 | 5,1 | 1,5 | 78,5 | 5,6 | 1,1 | 21 | 0,15 |
Kasza manna | 348 | 8,7 | 1,3 | 76,7 | 2,5 | 0,9 | 18 | 0,13 |
Kasza jęczmienna | 327 | 2,2 | 2,2 | 75,0 | 6,2 | 1,6 | 45 | 0,19 |
PRODUKTY BEZGLUTENOWE | ||||||||
Mąka ryżowa | 347 | 7,2 | 0,7 | 76,9 | 2,3 | 1,1 | 36 | 0,08 |
Mąka kukurydziana | 348 | 5,9 | 3,0 | 70,5 | 7,5 | 3,0 | 40 | 0,37 |
Mąka gryczana | 363 | 13,1 | 2,7 | 68,6 | 5,9 | 4,0 | 219 | 0,58 |
Ryż biały | 344 | 6,7 | 0,7 | 76,5 | 2,4 | 0,8 | 13 | 0,05 |
Ryż brązowy | 335 | 7,1 | 1,9 | 68,1 | 8,7 | 1,3 | 110 | 0,48 |
Kasza gryczana | 344 | 12,6 | 3,1 | 63,4 | 5,9 | 2,8 | 218 | 0,54 |
Kasza jaglana | 348 | 10,5 | 2,9 | 68,4 | 3,2 | 4,8 | 100 | 0,73 |
Źle zbilansowana dieta bezglutenowa, oparta na produktach przetworzonych, może prowadzić do licznych niedoborów pokarmowych i chorób. Większość gotowych produktów bezglutenowych wytwarzana jest ze skrobi kukurydzianej, ryżowej, ziemniaczanej i z tapioki. Determinuje to ich wysoki indeks glikemiczny, przez co znacząco podnoszą stężenie glukozy we krwi. Badania przeprowadzone wśród chorujących na celiakię wykazały, że w ciągu roku od postawienia diagnozy i rozpoczęcia stosowania diety bezglutenowej u większości przebadanych rozwinął się zespół metaboliczny [16]. Inne badania pokazują, że eliminacja glutenu w diecie może się wiązać z większym ryzykiem cukrzycy oraz chorób układu krążenia [17].
Ważnym zagrożeniem związanym z eliminowaniem glutenu z diety są zaburzenia mikrobioty jelitowej. W diecie tradycyjnej spożywany gluten ulega długiemu procesowi trawienia i stanowi pożywkę dla bakterii jelitowych – podobnie jak błonnik pokarmowy. De Palma i wsp. wskazali, że stosowanie diety bezglutenowej już po miesiącu spowodowało zmniejszenie ilości korzystnej mikrobioty, np. bakterii z rodzaju Bifidobacterium, Lactobacillus, Clostridium i wzrost niepożądanych szczepów patologicznych – Enterobacteriaceae, Escherichia coli. W badaniach Wang i wsp. z 2016 r. można zaobserwować zbliżone wnioski [18].
Stosowanie diety bezglutenowej często wiąże się ze znacznym zwiększeniem spożycia ryżu – zboża naturalnie bezglutenowego. Może się to wiązać z większym spożyciem arsenu. W badaniach Bulki i wsp. wykazano, że osoby chore na celiakię charakteryzowały się ponad dwa razy większym stężeniem arsenu we krwi niż osoby na diecie tradycyjnej [19].
Produkty bezglutenowe – z certyfikatem czy bez
Zastosowanie ścisłej i bezpiecznej diety bezglutenowej musi być oparte na wyeliminowaniu z diety przetworów z pszenicy, żyta i jęczmienia zawierających gluten oraz produktów, które mogą być zanieczyszczone przez te zboża. Z diety bezglutenowej należy wykluczyć ziarna, kasze, mąki, płatki, otręby, jak również nieoczyszczony z białek słód, syropy i skrobię produkowaną z pszenicy, żyta lub jęczmienia. Eliminacji podlegają także wszystkie wyroby, które na jakimkolwiek etapie produkcji (zbiory, przechowywanie, przetwarzanie, przygotowywanie do spożycia) mogły zostać zanieczyszczone bi...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!