Obecność naturalnych cukrów w 100-proc. sokach owocowych sprawia, że pojawiają się wątpliwości, czy pod względem oddziaływania na zdrowie nie kwalifikować ich jako słodkich napojów. O tym, czy sok owocowy jest tylko „wodą z cukrem” oraz o tym, jak wpływa na różne parametry metaboliczne, rozmawiamy z ekspertami z dziedziny zdrowia i żywienia człowieka – dr. hab. n. med. Michałem Kuklą oraz dr. hab. inż., lek. Dariuszem Włodarkiem.
Istnieje dość powszechne przekonanie, że spożywanie 100-proc. soku owocowego przyczynia się do wzrostu masy ciała ze względu na zawartość cukrów obecnych w owocach i obniżoną, w stosunku do owocu, zwartość błonnika. Czy tak jest w rzeczywistości?
dr hab. inż., lek. med. Dariusz Włodarek:
Kwestia spożycia napojów, a także soków, od lat wywołuje ożywioną dyskusję. Żeby wyczerpująco odpowiedzieć na postawione pytanie, warto przyjrzeć się wynikom badań, także tych najnowszych. Na przykład w ramach badania z randomizacją, naprzemiennego [1] przeprowadzonego w 2017 r. w Niemczech poproszono 26 dorosłych, zdrowych osób o spożywanie bezkofeinowego słodzonego napoju albo 100-proc. soku pomarańczowego. Napoje były dobierane pod względem całkowitej zawartości cukru, tak żeby zapewniały średnie spożycie cukrów pochodzących tylko z samych napojów w ilości 112 g dziennie. Podaż cukru z ok. 1,3 l podawanych codziennie nap...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!