Czy kwasy tłuszczowe omega-3 mogą zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym?

Suplementy

Choroby neurodegeneracyjne – poważny problem zdrowia publicznego

Choroby neurodegeneracyjne to poważne zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi. Zaburzenia te są związane głównie z wiekiem i stanowią coraz bardziej znaczący problem ze względu na starzenie się populacji. Szacuje się, że w 2030 r. w Polsce będzie aż 9 mln osób starszych [1]. Do chorób neurodegeneracyjnych zaliczamy m.in.:

  • chorobę Alzheimera,
  • chorobę Parkinsona,
  • pląsawicę Huntingtona,
  • stwardnienie zanikowe boczne (ALS),
  • otępienie czołowo-skroniowe,
  • ataksję rdzeniowo-móżdżkową.

Choroby te są związane z wieloma skutkami i ograniczeniami, w tym m.in. z upośledzeniem pamięci i funkcji poznawczych, zaburzeniami zachowania i nastroju, zaburzeniami mówienia i oddychania czy też osłabieniem zdolności do poruszania się [2].
Choroba Alzheimera dotyka ok. 1% populacji wśród osób w wieku 60 lat lub powyżej. U osób w wieku 90 lat częstość występowania tego schorzenia może sięgać nawet 50%. Choroba Parkinsona występuje u ok. 1,5–2% osób w wieku powyżej 70 lat [1]. Na całym świecie na choroby neurodegeneracyjne cierpi nieco ponad 17 mln ludzi [3].
Zaburzenia neurodegeneracyjne ośrodkowego układu nerwowego (OUN) są związane z różnymi zmianami patofizjologicznymi, wśród których możemy wymienić przede wszystkim:

POLECAMY

  • dysfunkcję i utratę komórek nerwowych,
  • zwiększony stres oksydacyjny,
  • stany zapalne w układzie nerwowym,
  • amyloidozę (gromadzenie się nieaktywnych białek) [4].
     

Tabela 1. Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w wybranych gatunkach ryb (mg/100 g) [25].


W literaturze naukowej wielokrotnie podkreśl...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; dietetyk, doktorant Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Fundacja Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek Zdrowie”. Artykuł tego autora znajdziesz na stronie: 64.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI