Aronia czarnoowocowa w czasach COVID-19

ABC prawidłowego żywienia

Aronia czarnoowocowa w Polsce

Aronia (Aronia melanocarpa E.) jest krewną jarzębiny, pochodzi z obszaru amerykańskich Wielkich Jezior, ale to Polska stała się jej ojczyzną. Mamy ponad 14 tys. ha plantacji aronii, co roku przybywają nowe, w tym ekologiczne. Wysoka jakość owoców zależy od materiału szkółkarskiego. Dysponujemy nowo zarejestrowaną (luty 2022 r.) odmianą aronii Nero-Eggert wyselekcjonowaną przez polskich sadowników; prace trwały ponad 40 lat. Odmiana ta daje duże soczyste owoce o wysokiej zawartości antocyjanów i cukru, nadaje się do zbioru kombajnem, doskonale plonuje na równinach w centralnej Polsce. Zbieramy 
40–60 tys. ton owoców aronii rocznie, w zależności od warunków klimatycznych. Owoce przerabiane są na sok, a potem koncentrat soku, który w większości jest przeznaczony na eksport. Na rynku jest mało soków, musów i dżemów od polskich producentów. Do zwiększenia asortymentu potrzebne są inwestycje w nowoczesne przetwórstwo, a także promocja walorów produktów aroniowych.
Zawartość bioaktywnych związków w owocach odmiany Nero-Eggert silnie zależy od terminu zbioru []. 
Ciekawe, że dojrzałe owoce aronii mają znacznie mniej polifenoli i mniejszą pojemność antyoksydacyjną niż zielone. Decyzja, kie...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI