Antyoksydacyjne właściwości oleju rzepakowego

ABC prawidłowego żywienia

Antyoksydacja to proces oczyszczania i neutralizowania szkodliwego działania wolnych rodników (oksydantów). Aby go wspomóc, należy wprowadzić do swojej diety odpowiednie produkty bogate w przeciwutleniacze. Jedną z substancji o najsilniejszym potencjale przeciwutleniającym jest witamina E (α-tokoferol), której bogatym źródłem jest olej rzepakowy. Brak równowagi między oksydantami i antyoksydantami prowadzi do powstania stresu oksydacyjnego, a ten z kolei powoduje osłabienie struktur kolagenu, zwiększa ryzyko chorób neurodegeneracyjnych i ryzyko nowotworów. Antyoksydanty zawarte w oleju rzepakowym pomagają zachować równowagę w organizmie oraz zapanować nad szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Wolne rodniki – przyjaciel czy wróg

W ostatnich latach zauważalny jest wzrost liczby badań związanych z metaboliczną rolą tlenu, który służąc jako korzystny energetycznie utleniacz, może również szkodzić. Cząsteczka tlenu może ulegać redukcji do cząsteczki wody w reakcjach dwuelektronowych oraz na drodze procesu jednoelektronowego. W wyniku tego powstają wolne rodniki tlenowe – ROS (ang. reactive oxygen species) – które w definicji są cząsteczkami zdolnymi do niezależnej egzystencji, zawierającymi co najmniej jeden atom tlenu i posiadającymi co najmniej jeden lub więcej niesparowanych elektronów. Taki stan jest niekorzystny metabolicznie ze względu na wysoką reaktywność, krótki czas życia wolnych rodników oraz niezwykłą łatwość wchodzenia w reakcje chemiczne ze składnikami komórek [1].
Wiele rodników tlenowych powstaje w wyniku naturalnie zachodzących procesów metabolicznych, takich jak oddychanie tlenowe oraz procesy zapalne. Uczestniczą one w wielu istotnych czynnościach organizmu, m.in. w skurczach mięśni, wydzielaniu...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; naturopata, dietoterapeuta, pedagog specjalny ,dietetyk w trakcie specjalizacji. Poszerza wiedzę uczestnicząc w kursach, szkoleniach, konferencjach branżowych. Obszar jej zainteresowań zawodowych to zaburzenia gospodarki węglowodanowej i dietoterapia w spektrum autyzmu i ADHD.

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI