Wolne rodniki – przyjaciel czy wróg
W ostatnich latach zauważalny jest wzrost liczby badań związanych z metaboliczną rolą tlenu, który służąc jako korzystny energetycznie utleniacz, może również szkodzić. Cząsteczka tlenu może ulegać redukcji do cząsteczki wody w reakcjach dwuelektronowych oraz na drodze procesu jednoelektronowego. W wyniku tego powstają wolne rodniki tlenowe – ROS (ang. reactive oxygen species) – które w definicji są cząsteczkami zdolnymi do niezależnej egzystencji, zawierającymi co najmniej jeden atom tlenu i posiadającymi co najmniej jeden lub więcej niesparowanych elektronów. Taki stan jest niekorzystny metabolicznie ze względu na wysoką reaktywność, krótki czas życia wolnych rodników oraz niezwykłą łatwość wchodzenia w reakcje chemiczne ze składnikami komórek [1].
Wiele rodników tlenowych powstaje w wyniku naturalnie zachodzących procesów metabolicznych, takich jak oddychanie tlenowe oraz procesy zapalne. Uczestniczą one w wielu istotnych czynnościach organizmu, m.in. w skurczach mięśni, wydzielaniu...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!