Sposób odżywiania jest jednym z głównych czynników wpływających na stan zdrowia, sprawność fizyczną i kondycję psychiczną naszego organizmu. Źle zbilansowana dieta prowadzi do niedoborów pokarmowych, zaburzeń w funkcjonowaniu narządów oraz rozwoju chorób dietozależnych [1].
Ostatnie lata przyniosły wyraźny wzrost zainteresowania dietami ograniczającymi lub wykluczającymi spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego. Przykładem takiej diety jest dieta wegańska. Ten model odżywiania stanowi element proekologicznego stylu życia i wielu ludzi, którzy zmienili tradycyjny sposób odżywiania na dietę wegańską, zaobserwowało korzystną zmianę w swoim zdrowiu. Dieta wegańska wyklucza wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, ale odpowiednio zbilansowana przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Zapobiega chorobom układu krążenia, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, mimo to coraz więcej osób odczuwa niepewność, czy dieta wegańska może zapewnić odpowiednią podaż wszystkich składników pokarmowych, np. kwasów tłuszczowych omega-3.
POLECAMY
Czym są kwasy omega-3?
Kwasy omega-3 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA). Głównymi ich przedstawicielami są kwas alfa-linolenowy(ALA), eikozapentaenowy (EPA) oraz dokozaheksaenowy (DHA) [3]. Kwasy te należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), ponieważ organizm ludzki nie posiada zdolności ich dostatecznej syntezy. Powodują to enzymy z grupy desaturaz...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!