Znaczenie mikrobioty jelitowej w jadłowstręcie psychicznym

Układ trawienny i probiotykoterapia

Jadłowstręt psychiczny (AN) powoduje patologiczny spadek masy ciała, a jego powikłania mogą prowadzić do śmierci. Główna forma leczenia zaburzenia to psychoterapia, jednak proponowaną formą terapii jest modulacja składu mikrobioty jelitowej. Badania potwierdzają zmieniony wzorzec ekosystemu jelitowego pacjentów z AN. Zmiany dotyczą liczebności i składu bakterii wpływających na strukturę nabłonka jelitowego, na wykorzystanie energetyczne składników diety oraz na odczuwanie głodu i sytości. Chociaż brakuje badań interwencyjnych potwierdzających skuteczność probiotykoterapii w AN, to zmiany ekosystemu jelitowego pacjentów z jadłowstrętem mogłyby wpłynąć na większy pobór żywności, lepsze wykorzystanie substratów odżywczych, regulację apetytu oraz zmniejszenie dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Wstęp

Jadłowstręt psychiczny (anorexia nervosa, AN) charakteryzuje się ograniczeniami jakościowymi i ilościowymi w diecie oraz innymi zachowaniami, których celem jest utrata masy ciała do skrajnie niskich wartości. Zaburzenie najczęściej dotyka młode dziewczęta w okresie dojrzewania, a jego powikłania są na tyle groźne, że mogą prowadzić do śmierci. Leczenie AN polega na oddziaływaniach psychoterapeutycznych, niekiedy wspomaganych farmakoterapią [1]. Istotnym elementem terapii schorzenia jest poprawa stanu odżywienia poprzez wdrożenie odpowiednich nawyków żywieniowych. Efektywność procesu rehabilitacyjnego jest niestety ograniczona, ponieważ niemal połowa chorujących (40%) po 10 latach opieki medycznej nadal wykazuje objawy AN [2]. 

Dotychczas nie do końca zidentyfikowane są czynniki sprawcze mające udział w rozwoju zaburzenia. Naukowcy sformułowali wiele teorii, które starają się wyjaśnić mechanizmy prowadzące do anoreksji. Pomimo licznych dowodów potwierdzających dysfunkcje metaboliczne, endokrynne, a także funkcjonalne i strukturalne zmiany ośrodkowego układu nerwowego, trudno jednoznacznie oddzielić przyczyny od następstw choroby [3]. Najczęściej AN rozumiana jest jako problem psychologiczny, konsekwencja interakcji między cechami osobniczymi pacjenta a jego doświadczeniami i przeżyciami [4]. Terapie zaprojektowane na podwalinach tej teorii nie pozwalają osiągnąć pełnej remisji i długotrwałego powrotu do prawidłowego stanu odżywienia. Z powodu niezadowalającej efektywności leczenia testuje się różne terapie uzupełniające podstawową formę rehabilitacji, jaką stanowi psychoterapia. Jednym z proponowanych kierunków terapeutycznych jest modulacja składu ekosystemu jelitowego [5]. Co dotychczas wiadomo na temat związku pomiędzy mikrobiotą przewodu pokarmowego i jadłowstrętem psychicznym? Czy oddziaływania nakie...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr n. med. i n. o zdr.; asystent naukowy I Kliniki Psychiatrii, Psychoterapii i Wczesnej Interwencji Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, dietetyk. Ukończyła studia doktoranckie na I Wydziale Lekarskim Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, uzyskując tytuł dr n. med i n. o zdr. Autorka i recenzentka w czasopismach naukowych. Członek zespołu redakcyjnego czasopisma „Current Problems of Psychiatry”. Koordynator regionalny województwa lubelskiego Fundacji Insulinooporność – zdrowa dieta i zdrowe życie oraz koordynatorka merytoryczna kampanii Jasna Strona Mocy. Zainteresowania naukowe: znaczenie diety i czynników dietetycznych w zaburzeniach psychicznych

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI