Wzdęcia, przelewanie i bóle brzucha u dzieci, zastosowanie odpowiedniego żywienia i probiotykoterapii

Ciąża i zdrowy rozwój dziecka

Jednym z wielu czynników wpływających na zdrowie dziecka w wieku do 6 lat jest obecność i odpowiednia liczebność bakterii i innych drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym, czyli mikrobioty jelitowej. Przewód pokarmowy dziecka zostaje zasiedlony przez mikroorganizmy początkowo ze środowiska zewnętrznego- zależnie od rodzaju porodu: przez obecne na skórze matki i w środowisku szpitalnym (gronkowce, Propionibacterium) w przypadku porodu drogą cięcia cesarskiego oraz Enterococcus, Staphylococcus, Lactobacillus w przypadku porodu naturalnego. Następnie dziecko otrzymuje mikroorganizmy z pokarmu matki, a później z pożywienia. Z pokarmu kobiecego dziecko otrzymuje bakterie Lactobacillus (L.gasseri, L. salivarius, L. reuteri, L. fermentum) oraz Bifidobacterium, Staphylococcus, Streptococcus w ilości 103-105 /ml mleka, które korzystnie wpływają na rozwój mikrobioty jelitowej noworodka, natomiast mieszanki mlekozastępcze stymulują kolonizację jelit bakteriami charakterystycznymi dla przewodu pokarmowego dorosłych, tzn. Bacterioides, Clostridium, Streptococcus, Enterobacteria, Veilonella spp. [1, 2, 3]. 
Ogromne znaczenie w kształtowaniu prawidłowego mikrobiomu ma 1000 pierwszych dni życia dziecka [4, 5]. Głównymi funkcjami jest wpływ na odporność poprzez koordynowanie układu immunologicznego, a także stanowienie naturalnej bariery przeciwko patogenom chorobotwórczym. W związku ze sposobem żywienia dziecka w pierwszych miesiącach życia, jest niezbędna do rozłożenia laktozy produkowanej przez mikrobiom jelitowy. Dzięki niej trawienie przebiega prawidłowo [5]. Mikrobiota ma wpływ na regulację...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu; zawodowo zajmuje się 
    pacjentami z zaburzeniami metabolicznymi i otyłością, pacjentami pediatrycznymi głównie z alergiami pokarmowymi oraz rozszerzającymi dietę; prywatnie zainteresowana kuchnią roślinną

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI