Wpływ spiruliny na metabolizm i zaburzenia przemiany materii

Naturoterapia

Spirulina to komercyjna nazwa na suchą biomasę pochodzącą z niektórych cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, które są wykorzystywane przez człowieka już od ponad kilkuset lat. Dzięki wysokiej zawartości białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fikocyjaniny, spirulina jest popularnym środkiem nutraceutycznym. Wielokrotnie potwierdzono korzystny wpływ suplementacji spiruliny na rozwój i przebieg zespołu metabolicznego, normalizację funkcjonowania gospodarki lipidowej i węglowodanowej oraz na pracę układu odpornościowego.

Jeziora, morza i oceany dostarczają niezwykłych i intrygujących surowców naturalnych. Z uwagi na wysoce specyficzne warunki środowiskowe często odznaczają się one unikalnymi cechami oraz właściwościami, których próżno szukać w tym, co wyrasta albo żyje na lądzie. Zasoby wodnego świata są tak odmienne i niepowtarzalne, iż zaczęto wyróżniać farmakognozję morską (marine pharmacognosy) jako zupełnie odrębną gałąź farmacji, co powinno ułatwić właściwe rozpoznanie i zagospodarowanie tego potencjału [1]. Jednak w Polsce, pomimo bliskości Bałtyku, portowych tradycji oraz kulturowego zżycia się z morzem, takie substancje są wciąż mało znane, nielicznie reprezentowane i skromnie wykorzystywane w codziennych terapiach – jedynie w kosmetologii odgrywają nieco większą rolę. Pewnym uznaniem darzymy oleje rybie (i same ryby) oraz pojedynczych przedstawicieli dużych glonów – dobrym przykładem może być wciąż popularny morszczyn pęcherzykowaty (Fucus vesiculosus). W tym zbiorze należy uwzględnić – co może wielu zdziwić – spirulinę, będącą jednym z najważniejszych surowców pochodzenia wodnego.
Spirulina nie jest nam obca – już od wielu lat jest łatwo dostępna na półkach aptek, sklepów zielarskich i drogerii, głównie jako suplement diety, ponadto bywa składnikiem przetworów mlecznych, koktajli i deserów, nierzadko w roli barwnika. Lecz mało kto wie, czym tak naprawdę jest – rozpoznajemy tylko hasło, ale nie sens. Kiedyś zadałem takie pytanie swoim kursantom i usłyszałem rozmaite odpowiedzi: wyciąg roślinny, grzyb, wodorost czy też glon akwariowy. Z farmakognostycznego punktu widzenia spirulina to wysuszona biomasa cyjanobakterii Arthrospira platensis, a precyzyjniej szczepu hodowlanego UTEX LB 1926, wyselekcjonowanego po raz pierwszy z próbki pobranej przez R.A. Lewina z alkalicznego solniska zlokalizowanego w okolicy miasta Del Mar w stanie Kalifornia w 1969 r. [2]. 
Co ciekawe, University of Texas w Austin wciąż rozmnaża i dystrybuuje kultury wywodzące się z tego, co zebrał i wyizolował Lewin blisko 60 lat temu. W zna...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr inż. zielarstwa i terapii roślinnych, technik farmaceutyczny, wykładowca na kursach zawodowych z zakresu medycyny naturalnej, autor książek i artykułów o fitoterapii, twórca kursu specjalistycznego Manuał Olejków Eterycznych (plus.manualzielarski.pl)

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI