Otyłość jest obecnie jednym z poważniejszych problemów zdrowotnych. Według WHO w 2022 r. na świecie żyło 2,5 mld ludzi z nadwagą, a wśród nich 890 mln stanowiły osoby otyłe [1]. Jeszcze bardziej niepokoi otyłość u dzieci – w 2022 r. nadwagę obserwowano u prawie 37 mln dzieci poniżej 5. r.ż. oraz u 390 mln dzieci i młodzieży między 5. a 19. r.ż., w tym 160 mln otyłych [1]. Zwiększona masa tkanki tłuszczowej stwarza ryzyko występowania wielu komplikacji zdrowotnych, do których należą choroba niedokrwienna serca, cukrzyca typu 2, a także nowotwory i zwyrodnieniowa choroba stawów [2]. Ponadto rosnąca w miarę starzenia się ilość komórek tłuszczowych w szpiku kostnym może być przyczyną rozwoju osteoporozy [3].
Poza działaniami prewencyjnymi poszukuje się także różnych sposobów wspomagania leczenia otyłości. Obok tradycyjnych, syntetycznych środków farmakologicznych przedmiotem zainteresowania wielu ośrodków badawczych stają się czynniki naturalne pochodzenia roślinnego. Analizując literaturę naukową, można stwierdzić, że od wielu lat wśród takich związków wyróżnia się szczególnie jeden, o wielokierunkowym działaniu prozdrowotnym w różnych stanach patologicznych. Jest nim resweratrol. Jest to 3,5,4’-trihyroksystilben – związek o strukturze polifenolu, jeden z 1041 odkrytych stilbenów [4],
obecny w ponad 70 gatunków roślin [4]. Zawierają go m.in. rdest ostrokończysty (Polygonum cuspidatum) [5, 6], który jest jego najbogatszym źródłem, a także winorośl właściwa (Vitis vinifera) [7], orzech ziemny (Arachis hypogea) [8] oraz ciemiężyca biała (Veratrum grandiflorum), z której został po raz pierwszy wyizolowany w 1940 r. W 1992 r. rezweratrol wykryty został także w czerwonym winie [9]. W tym samym roku Renaud i deLorgeil opublikowali wyniki badań epidemiologicznych, z których wynikało, że niska śmiertelność Francuzów w wyniku choroby wieńcowej serca spowodowanej dietą wysokotłuszczową jest prawdopodobnie związana z dużym spożyciem czerwonego wina [10] (zjawisko określane w literaturze naukowej miane...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!