Wpływ diety ketogenicznej na sprawność sportową

Diety

Dieta ketogeniczna to obecnie jeden z bardziej kontrowersyjnych tematów w dietetyce. Choć ten system żywienia znany jest od lat 20. ubiegłego stulecia, obecnie odkrywamy go na nowo, znajdując dla niego coraz nowsze zastosowania. Dieta ketogeniczna jest m.in. z powodzeniem stosowana w żywieniu sportowym, także tym profesjonalnym. Wprowadzanie radykalnych zmian w odżywianiu sportowca, szczególnie profesjonalnego, wiąże się jednak zawsze z pewnym ryzykiem, ponieważ przekłada się to bezpośrednio na jego sprawność sportową. Musimy więc dobrze poznać zagadnienie, zanim zdecydujemy się na wdrożenie tego typu interwencji żywieniowej. Jakie potencjalne korzyści może zapewnić zastosowanie diety ketogenicznej w sporcie, a kiedy może ona okazać się szkodliwa? W jakich dyscyplinach sportu ją stosować? Jaki wpływ na produkcję energii w mitochondriach ma stan ketozy? Jak w praktyce wygląda dieta ketogeniczna w sporcie? Opierając się na badaniach naukowych, postaram się odpowiedzieć na te pytania. 
Dieta ketogeniczna w klasycznym ujęciu była stosowana w żywieniu klinicznym w celu terapii epilepsji. Ciała ketonowe produkowane w organizmie pod wpływem tego typu żywienia wykazywały specyficzne działanie na układ nerwowy i łagodziły napady drgawkowe. Wraz z wprowadzeniem leków przeciwpadaczkowych rola diety została jednak zmarginalizowana, chociaż nadal jest stosowana w leczeniu padaczki lekoopornej. Dieta ketogeniczna może jednak wykazywać potencjalnie korzystne działanie także w ramach innych mechanizmów metabolicznych istotnych w sporcie.
Potrzeby żywieniowe sportowców są bardzo specyficzne i zależne od uprawianej dyscypliny. O ile trening rekreacyjny nie wymaga zazwyczaj diametralnych zmian w diecie, a tylko drobnych modyfikacji, o tyle profesjonalny sportowiec powinien być pod opieką specjalisty. Najpopularniejszą strategią żywieniową jest dieta wysokowęglowodanowa, a także różne formy ładowania glikogenowego w okresach przedstartowych. Tego typu podejście, choć dobrze znane i sprawdzone, ma jednak pewne ograniczenia [1].
Zdolność ludzkiego organizmu do akumulacji węglowodanów jest określona. Składa się na nią 5 g glukozy krążącej w krwi, ~100 g do ~500 g glikogenu zmagazynowanego w mięśniach i wątrobie [1]. Osoba średniej budowy i masy ciał...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI