Wprowadzenie
Sezon przeziębień i grypy trwa, dlatego pacjenci często poszukują naturalnych produktów poprawiających odporność organizmu. Wśród produktów pozytywnie wpływających na odporność najczęściej wymienia się cebulę, czosnek, kurkumę, imbir, dziką różę. Jednak wielu pacjentów zapomina o prozdrowotnych właściwościach witaminy D.
Wiele lat temu zwracano już uwagę na witaminę D oraz jej funkcję w organizmie. Zainteresowanie to wiązało się z jedną z głównych konsekwencji niedoboru, czyli występowaniem u dzieci krzywicy, a u starszych osób osteoporozy. Temat witaminy D powraca do nas coraz częściej, i to ze zdwojoną mocą, ze względu na znalezienie powiązań nie tylko z chorobami układu kostnego, ale również funkcjonowaniem m.in. układu odpornościowego.
Skąd się bierze witamina D?
Witamina D to jedna z czterech witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (obok witamin A, E i K), o ogromnym znaczeniu w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Ma dwa główne źródła – aż w 90% pochodzi z syntezy skórnej pod wpływem promieni słonecznych, pozostałe 10% pochodzi z pożywienia [1]. Należy pamiętać, że witamina D nie powstaje, czy też nie dostaje się do organizmu od razu w postaci aktywnej. Do tego potrzebne są odpowiednie procesy metaboliczne.
Witamina D powstająca na skutek syntezy skórnej pod wpływem promieni słonecznych to cholekalcyferol D3...