Witamina D – strażniczka odporności

Suplementy Otwarty dostęp

Witamina D ma ogromne znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka, w tym układu odpornościowego. Niedobór witaminy D w organizmie może przyczynić się do zwiększenia ryzyka wystąpienia ostrych infekcji dróg oddechowych, zapalenia płuc, a także COVID-19. Z tego względu ważne jest odpowiednie zaopatrywanie organizmu w witaminę D poprzez nasłonecznianie skóry, dietę bogatą w jej źródła, a także przez suplementację. Suplementacja powinna być dostosowana do aktualnego stężenia witaminy D w surowicy krwi. Pozwala to osiągnąć optymalną zawartość witaminy D w organizmie, a w konsekwencji zmniejszyć ryzyko zachorowania na infekcje górnych oraz dolnych dróg oddechowych.

Wprowadzenie 


Sezon przeziębień i grypy trwa, dlatego pacjenci często poszukują naturalnych produktów poprawiających odporność organizmu. Wśród produktów pozytywnie wpływających na odporność najczęściej wymienia się cebulę, czosnek, kurkumę, imbir, dziką różę. Jednak wielu pacjentów zapomina o prozdrowotnych właściwościach witaminy D.

Wiele lat temu zwracano już uwagę na witaminę D oraz jej funkcję w organizmie. Zainteresowanie to wiązało się z jedną z głównych konsekwencji niedoboru, czyli występowaniem u dzieci krzywicy, a u starszych osób osteoporozy. Temat witaminy D powraca do nas coraz częściej, i to ze zdwojoną mocą, ze względu na znalezienie powiązań nie tylko z chorobami układu kostnego, ale również funkcjonowaniem m.in. układu odpornościowego.


Skąd się bierze witamina D?


Witamina D to jedna z czterech witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (obok witamin A, E i K), o ogromnym znaczeniu w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Ma dwa główne źródła – aż w 90% pochodzi z syntezy skórnej pod wpływem promieni słonecznych, pozostałe 10% pochodzi z pożywienia [1]. Należy pamiętać, że witamina D nie powstaje, czy też nie dostaje się do organizmu od razu w postaci aktywnej. Do tego potrzebne są odpowiednie procesy metaboliczne. 

Witamina D powstająca na skutek syntezy skórnej pod wpływem promieni słonecznych to cholekalcyferol D3...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy

    dr n. med., specjalista chorób wewnętrznych, absolwentka Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu; doktorat uzyskała w Berlinie, gdzie pracowała m.in. w Klinice Uniwersyteckiej im. B. Franklina; od 2006 r. prowadzi w Poznaniu Instytut Mikroekologii oferujący kompleksową diagnostykę mikrobioty jelitowej oraz alergii i nietolerancji pokarmowych; jest lekarzem o szerokim spektrum zainteresowań i kompleksowym podejściu do pacjenta.

    mgr; absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na kierunku dietetyka; dietetyk Instytutu Mikroekologii w Poznaniu, specjalizuje się w układaniu diet eliminacyjno-rotacyjnych; w swojej praktyce wykorzystuje wiedzę z zakresu wpływu mikrobioty jelit na organizm człowieka; interesuje się także wpływem diety na choroby cywilizacyjne, w szczególności choroby układu sercowo-naczyniowego; edukację żywieniową pacjenta traktuje jako kluczowy element opieki dietetycznej

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI