Witamina D, znana pod postacią ergokalcyferolu (D2) oraz cholekalcyferolu (D3) odgrywa kluczową rolę w wielu aspektach naszego zdrowia. Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, niezbędną m.in. do prawidłowego rozwoju i utrzymania kości poprzez wchłanianie wapnia, magnezu i fosforu. Wspiera funkcjonowanie mięśni i układu immunologicznego [1]. Pomimo że organizm jest w stanie syntetyzować witaminę D pod wpływem słońca, współczesny tryb życia i geograficzne położenie wielu regionów (w tym Polski) sprawiają, że niedobory tej witaminy są powszechne. Zimą w Polsce promieniowanie UVB spada prawie do zera na ok. 6 miesięcy w roku [2].
Źródła witaminy D
Człowiek głównie pozyskuje witaminę D3 poprzez syntezę skórną z 7-dehydrocholesterolu (7-DHC) pod wpływem promieniowania słonecznego UVB. Witamina D3 w wyniku działania enzymu wątrobowego 25-hydroksylazy przekształca się w wątrobie w 25-hydroksywitaminę D3 (25-OH-D3).
Ta z kolei jest następnie w nerkach przekształcana w najbardziej aktywną formę witaminy D (1,25-dihydroksywitamina D) przez enzym 1-α-hydroksylazę. Aktywna 1,25-dihydroksywitamina D zwiększa jelitowe wchłanianie wapnia, reguluje resorpcję kości oraz zmniejsza wydalanie wapnia i fosforanów przez nerki. Analogiczny proces zachodzi z witaminą D2 [3].
Źródeł witaminy D w pożywieniu jest niewiele. Możemy do nich zaliczyć: tłuste ryby, takie jak śledź, łosoś, makrela, sardynki [1], a także grzyby, wątróbki tłust...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!