Trany w odporności dziecka. Rola układu odpornościowego i rodzaje odporności

Ciąża i zdrowy rozwój dziecka

Środowisko zewnętrzne charakteryzuje się bogactwem mikrobiologicznym. Obecność niektórych z mikroorganizmów jest korzystna dla człowieka (np. Bifidobacterium), kontakt z innymi może nieść za sobą przykre konsekwencje zdrowotne (np. Staphylococcus aureus) [1]. Układ immunologiczny pełni funkcję ochronną przed szkodliwym działaniem mikroorganizmów. Wyróżnia się odporność wrodzoną (nieswoistą) oraz nabytą (swoistą). Odporność wrodzona stanowi pierwszą linię obrony przed patogenami i jest obecna od momentu narodzin (np. enzymy w wydzielinach błon śluzowych) [2], natomiast odporność nabyta charakteryzuje się dużą specyficznością limfocytów, a także zapamiętywaniem patogenów (szczepienie). Oba rodzaje odporności wzajemnie na siebie oddziałują i uzupełniają się [1].

Wykształcenie odporności u dziecka

Wykształcanie odporności u dziecka zaczyna się w życiu płodowym [2–4]. Immunoglobuliny IgG przedostają się przez łożysko do krwi płodu, umożliwiając odpowiedź humoralną (działającą poprzez kompleks receptorowy limfocytów B). Ich stężenie zanika zupełnie między szóstym a ósmym miesiącem życia niemowlęcia [1]. Wraz z mlekiem matki do krwi dziecka przedostają się immunoglobuliny IgA, które chronią przewód pokarmowy i stanowią pierwszą linię obrony przeciwko patogenom wnikającym przez błony śluzowe [1]. Szczegółowe informacje dotyczące zawartości i rodzajów przeciwciał w ciągu pierwszych 12 miesięcy życia niemowlęcia przedstawia wykres 1.
...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dr hab. n. med., doktor nauk rolniczych z zakresu technologii żywności i żywienia, specjalność żywienie człowieka i dietetyka, od 2008 r. jest pracownikiem Kliniki Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, naukowo interesuje się głównie problematyką metabolizmu tłuszczów, na co dzień zajmuje się pacjentami z chorobami metabolicznymi (mukowiscydoza, fenyloketonuria) oraz niedożywieniem, współpracuje ze stowarzyszeniami osób chorych 

    mgr, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, dietetyk zajmująca się żywieniem dzieci oraz kobiet w ciąży, zainteresowania badawcze koncentruje na koncepcjach programowania żywieniowego oraz karmienia responsywnego

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI