Terapia zaparć u niemowląt i dzieci

Ciąża i zdrowy rozwój dziecka

Częstość występowania zaparć w ogólnoświatowej populacji wynosi od 0,7% do 79% (mediana 16%). Epidemiologię zaparć u dzieci zbadano w 19 artykułach, a częstość występowania wynosiła między 0,7% a 29,6% (mediana 12%). Zaparcia nie są chorobą, ale objawem, który może wskazywać na chorobę (zaparcia przewlekłe), bądź mogą mieć charakter czynnościowy. Najczęściej zaparcia u dzieci objawiają się: rzadkimi wypróżnieniami (mniej niż dwa wypróżnienia w tygodniu), brakiem regularności wypróżnień, wypróżnieniami bolesnymi, zbitymi o dużych rozmiarach, a także popuszczaniem stolca u dziecka, które miało nad tym kontrolę. Nawet do 84% dzieci z zaparciami czynnościowymi ma problemy z nietrzymaniem stolca, które może mieć podłoże natury psychologicznej [2–4]. 

Zaparcia to jeden z najczęstszych problemów, z którymi borykają się pediatrzy i stanowią ok. 25% wszystkich pacjentów w gabinetach gastroenterologów dziecięcych na całym świecie [5]. Według badań częstość występowania zaparć jest niezależna od płci, jednak znaczenie wydają się mieć takie czynniki, jak: niskie spożycie błonnika, warzyw i owoców, występowanie otyłości w rodzinie i niskie wykształcenie rodziców [1].

Częstość wypróżnień u dzieci zależy od wieku, w jakim jest dziecko. Noworodki zwykle wypróżniają się ok. czterech razy na dzień, a częstotliwość zmniejsza się do jednego lub dwóch wypróżnień na dzień, po osiągnięciu przez dziecko kontroli zwieracza, co przypada u 98% dzieci na czwarty rok życia [3]. Dane literaturowe są zróżnicowane, ale niektóre źródła poda...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr, dietetyk i psychodietetyk Instytutu Mikroekologii w Poznaniu, absolwentka dietetyki UM w Poznaniu stale doszkalająca się podczas licznych kursów i szkoleń, współautorka książki Dieta w chorobach autoimmunologicznych, wyd. PZWL 

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI