Technologia liposomalna – suplementacja diety witaminą C i D

Suplementy

Obecnie ze względu na sytuację epidemiologiczną dużym zainteresowaniem cieszą się witaminy odgrywające znaczącą rolę w budowaniu odporności organizmu, czyli przede wszystkim witamina C (kwas askorbinowy) i D3 (cholekalcyferol) [1]. Jak wszystkie witaminy są to substancje egzogenne, których organizm ludzki nie syntezuje w ogóle (wit. C) lub w niedostatecznym stopniu (wit. D) i muszą być one dostarczane z pożywieniem. Niestety jednak, często ich podaż w diecie jest niewystarczająca, co powoduje konieczność dodatkowej suplementacji.

W przypadku witaminy D3 80% dziennego zapotrzebowania może być pokryte przez syntezę w skórze, gdzie jest ona wytwarzana z 7-dehydrocholesterolu pod wpływem promieniowania UVB, a pozostałe 20% pokrywa dieta [2]. Badania wykazują jednak, że nawet 87% Europejczyków cierpi na niedobory witaminy D3, co jest spowodowane upośledzeniem syntezy skórnej, niedostatecznym spożyciem lub zaburzeniami na szlakach metabolicznych powstawania jej aktywnej postaci [3]. 

POLECAMY

Kolejną korzyścią z zastosowania techniki liposomalnej w lekach jest możliwość uzyskania postaci o przedłużonym uwalnianiu, gdyż zamknięty w nanomolekule lek dłużej utrzymuje się 
w krwioobiegu i zostaje z niej uwolniony w określonych warunkach, np. przy odpowiednim pH. Dodatkowo umożliwiają one selektywne dostarczenie substancji do miejsca działania, przez modyfikację zewnętrznej błony liposomów odpowiednimi ligandami specyficznymi dla konkretnych receptorów na powierzchni błon komórkowych.

W związku z tym najnowsze zalecenia rekomen...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; absolwentka Wydziału Chemii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu na kierunku chemia biologiczna oraz farmacji na Uniwersytecie Medycznym im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu; obecnie czynna zawodowo farmaceutka; w swojej pracy stara się łączyć wiedzę i umiejętności zdobyte podczas studiów na obydwu kierunkach

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI