Suplementacja probiotyczna na wczesnych etapach życia

Ciąża i zdrowy rozwój dziecka

Mikrobiota jelitowa stanowi złożoną społeczność mikroorganizmów, które, będąc w bliskiej interakcji zarówno ze środowiskiem wewnętrznym, jak i zewnętrznym, odgrywają ważną rolę w zachowaniu optymalnego zdrowia. Zmiany w składzie mikroflory jelitowej, określane mianem dysbiozy jelitowej, wpływając na aktywność mikroorganizmów, mogą prowadzić do rozwoju choroby. Probiotyki, zdefiniowane jako żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach mogą przynieść korzyści ludzkiemu zdrowiu, okazują się skuteczną strategią, która może pomóc w przywróceniu homeostazy jelit, a tym samym przyczynić się do leczenia i zapobiegania niektórym dolegliwościom, jak biegunka, infekcje, otyłość, zespół jelita drażliwego. Ostatnio przeprowadzone badania nad suplementacją probiotykami w okresie ciąży oraz we wczesnym okresie życia (okres niemowlęcy) potwierdzają ich korzystne działanie związane z poprawą wyników urodzeniowych, jak również zapobieganiu przedwczesnym porodom i zmniejszeniu ryzyka powszechnych chorób wieku dziecięcego, w tym kolki niemowlęcej, biegunki, egzemy, sepsy lub martwiczego zapalenia jelit. Chociaż dowody naukowe są nadal ograniczone i istnieje potrzeba prowadzenia dalszych badań, wyniki niektórych badań klinicznych sugerują, że włączenie probiotyków lub bakterii inaktywowanych termicznie (postbiotyki) do formuły niemowlęcej we wczesnym okresie życia może być skuteczne w poprawie składu mikroflory jelitowej, głównie poprzez zwiększenie kolonizacji jelit szczepami bakteryjnymi Bifidobacteriales i Lactobacillales, których liczebność wydaje się znacznie zmniejszona u wcześniaków lub dzieci urodzonych poprzez cesarskie cięcie.

Mikrobiota jelitowa to złożona społeczność, która obejmuje ponad 1014 mikroorganizmów, w tym bakterie, a także wirusy, archeony i pierwotniaki. Nic więc dziwnego, że mikrobiota jelitowa jest często uważana za dodatkowy narząd, który pośredniczy w dynamicznych interakcjach pomiędzy wnętrzem ludzkiego organizmu a środowiskiem zewnętrznym. 

Mikrobiota jelitowa i zdrowie noworodka

Skład mikrobioty jelitowej może różnić się u poszczególnych osób w zależności od genetyki, sposobu urodzenia (poród naturalny vs cesarskie cięcie), sposobu odżywiania na wczesnych etapach życia (mleko matki vs pokarm dla niemowląt) i późniejszych nawyków żywieniowych (dieta roślinna vs dieta zachodnia), jak również może zostać zmodyfikowany w przypadku stosowania probiotyków lub antybiotyków oraz pojawienia się infekcji [1].
Co ciekawe, u osób dorosłych aż 80% mikrobioty jelitowej jest zdominowane przez trzy typy organizmów, a mianowicie Bacteroidetes, Firmicutes i promieniowce (dawniej Actinobacteria). Z kolei, skład mikrobioty jelitowej u noworodków znacznie różni się od mikrobioty dorosłego, a co więcej ulega dynamicznym zmianom. Przykładowo tuż po urodzeniu przewód pokarmowy noworodka zostaje natychmiastowo skolonizowany przez zestaw bakterii, takich jak Bifidobacterium, Lactobacillus, Clostridium i Bacteroides. Proporcja tych szczepów w jelicie niemowlaka zmienia się w czasie i w wieku 1–5 miesięcy w swoim składzie zawiera głównie Bifidobacteriales, Lactobacillales i Clostridiales. Wreszcie po osiągnięciu 1. r.ż. przez dziecko jego mikrobiota swoją kompozycją przypomina mikrobiotę jelitową osoby dorosłej [1, 2].
Warto dodać, że skład mikrobioty jelitowej u dziecka kształtuje się już na wczesnych etapach ciąży, a następnie zmienia się w zależności od nawyków żywieniowych matki, wystąpienia infekcji, wieku ciążowego (ang. gestational age), a także przyjmowanych leków lub antybiotyków, co z kolei może mieć istotny wpływ na skład mikrobioty niemowlęcia [3]. Okazuje się, że profilaktyczne leczenie antybiotykami w celu zapobiegania zakażenio...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    PhD, BSc; otrzymała tytuł doktora nauk biomedycznych, ze specjalizacją w immunologii i żywieniu człowieka, na brytyjskiej uczelni Ulster University w 2022 r. Na tej samej uczelni ukończyła również licencjat w dziedzinie nauk biomedycznych 2018 r. z wyróżnieniem. W ramach doktoratu w instytucie Nutrition Innovation Centre for Food and Health (NICHE) na Ulster University (Irlandia Północna, UK) zajmowała się wpływem ekspozycji na metylek rtęci (MeHg) w ramach diety bogatej w ryby i owoce morza na zdrowie człowieka oraz na ryzyko choroby autoimmunologicznej. Obecnie jest pracownikiem naukowym w instytucie APC Microbiome na University Collage Cork w Irlandii, gdzie zajmuje się mechanizmem działania probiotyków oraz postbiotyków na zdrowie człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem kobiet w wieku rozrodczym oraz małych dzieci

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI