Selen niezbędny czy toksyczny?

Suplementy

Suplementacja diety selenem budzi wiele wątpliwości. Można znaleźć równie wielu zwolenników co zagorzałych przeciwników tego tematu. Ze względu na dostępność informacji w internecie coraz bardziej liczy się „doktor Google”. Powszechne staje się nie tylko zdobywanie wiedzy przez pacjentów, ale też samodzielne weryfikowanie i modyfikowanie zaleceń lekarskich. Łatwa dostępność suplementów skutkuje również samoleczeniem. Czy selen należy uznać za pierwiastek konieczny do uzupełniania, czy jednak zdecydowanie szkodliwy? Spójrzmy na to przez pryzmat chorób tarczycy.
Selen zaliczany jest do mikroelementów, czyli pierwiastków występujących w organizmie w ilościach śladowych, co nie oznacza, że niepotrzebnym. Jest zdecydowanie niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wielu tkanek, a już na pewno tarczycy oraz układu odpornościowego. Ma także istotny wpływ na płodność męską. Jest przeciwutleniaczem. Wykazano, że zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, zapalnych i neurologicznych. Obniża prawdopodobieństwo wystąpienia niektórych nowotworów. Dotyczy to nowotworzenia w tkance płucnej, gruczole krokowym, trzustce, żołądku i jelicie grubym. Okazuje się, że suplementacja diety selenem może redukować nie tylko samą zapadalność, ale również śmiertelność z powodu raka. Może też zmniejszać natężenie bólu w zaawansowanej chorobie nowotworowej [7–9]. Ponadto wykazano korzystne działanie selenu u kobiet w ciąży na stężenie glukozy oraz stres oksydacyjny [19, 21]. 
Tarczyca to tkanka zawieraj...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Dołącz do grona dietetyków i specjalistów świadomego żywienia

Co dwa miesiące otrzymuj gotowe rozwiązania, aktualne badania i sprawdzone terapie, które możesz od razu wykorzystać w praktyce. Rozwijaj swoje kompetencje, pracuj skuteczniej i bądź na bieżąco z najnowszymi trendami żywieniowymi i innowacjami w dziedzinie dietetyki.

1000+ specjalistycznych artykułów
Aktualne trendy w dietetyce
Inspirujące case studies
100+ wydań archiwalnych
Analizy badań naukowych
Największe na polskim rynku wydawniczym czasopismo o zdrowym odżywianiu.

Przypisy

    lek. med.; specjalistka chorób wewnętrznych i endokrynologii, od kilku lat prowadzi blog www.doktormagda.pl, na którym zamieszcza praktyczne informacje skierowane do osób ze schorzeniami endokrynologicznymi, jej artykuły są inspirowane pytaniami pacjentów, prowadzi szkolenia dotyczące chorób tarczycy i insulinooporności, lada chwila ukaże się jej książka Hashimoto. Niedoczynność tarczycy. Prawdy i mity 

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI