Suplementacja diety selenem budzi wiele wątpliwości. Można znaleźć równie wielu zwolenników co zagorzałych przeciwników tego tematu. Ze względu na dostępność informacji w internecie coraz bardziej liczy się „doktor Google”. Powszechne staje się nie tylko zdobywanie wiedzy przez pacjentów, ale też samodzielne weryfikowanie i modyfikowanie zaleceń lekarskich. Łatwa dostępność suplementów skutkuje również samoleczeniem. Czy selen należy uznać za pierwiastek konieczny do uzupełniania, czy jednak zdecydowanie szkodliwy? Spójrzmy na to przez pryzmat chorób tarczycy.
Selen zaliczany jest do mikroelementów, czyli pierwiastków występujących w organizmie w ilościach śladowych, co nie oznacza, że niepotrzebnym. Jest zdecydowanie niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wielu tkanek, a już na pewno tarczycy oraz układu odpornościowego. Ma także istotny wpływ na płodność męską. Jest przeciwutleniaczem. Wykazano, że zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, zapalnych i neurologicznych. Obniża prawdopodobieństwo wystąpienia niektórych nowotworów. Dotyczy to nowotworzenia w tkance płucnej, gruczole krokowym, trzustce, żołądku i jelicie grubym. Okazuje się, że suplementacja diety selenem może redukować nie tylko samą zapadalność, ale również śmiertelność z powodu raka. Może też zmniejszać natężenie bólu w zaawansowanej chorobie nowotworowej [7–9]. Ponadto wykazano korzystne działanie selenu u kobiet w ciąży na stężenie glukozy oraz stres oksydacyjny [19, 21].
Tarczyca to tkanka zawieraj...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!