K.O. O zaburzeniach odżywiania mówimy potocznie, że to „choroby duszy”. Źródło problemu dotyka „psyche”, jednak objawy manifestują się przy talerzu. Czy rzeczywiście wzajemna zależność psychiki, emocji i jedzenia jest tak silna?
M.K. Odreagowywanie nieprzyjemnych emocji poprzez działania żywieniowe jest problemem często obserwowanym wśród pacjentów gabinetów dietetycznych. Dotyczy nie tylko lęku, ale również stresu, smutku czy złości. Pacjenci wobec tych emocji mogą wprowadzać dodatkowe ograniczenia żywieniowe, jeść nadmiarowo lub w sposób napadowy. Możemy obserwować nadmierne spożycie konkretnych produktów, np. tych ulubionych, albo nadmierną obawę przed jedzeniem tych uznawanych powszechnie za „niezdrowe”.
Czyli faktycznie głód bywa (nie)nażarty. Może doprowadzić do chorób? Jakich?
Zaburzenia odżywiania niosą wysokie ryzyko powikłań. Wynika to z faktu, że mają charakter przewlekły, czyli trwają na tyle długo, aby ich efekt znacząco wpływał na funkcjonowanie i bezpieczeństwo organizmu. Powikłaniami, które najczęściej obserwujemy u chorych, są zwiększona kruchość kości oraz zaburzenia hormonalne - głównie dotyczące działania hormonów płciowych - oraz zaburzenia metabolizmu węglowodanów. Najpoważniejszym z powikłań, które stwarza bezpośrednie ryzyko śmierci pacjenta, jest zaburzenie wodno-elektrolitowe związane ze zmianami w kaloryczności diety, nazywane zespołem ponownego odżywienia.
Jakie są zależności pomiędzy nastrojem a tendencjami żywieniowymi? Czy zawsze w dobrych emocjach jemy, a w złych nie chce nam się jeść? Przecież mówi się, że smutki najlepiej utopić w czekoladzie, a dziurę w sercu zatkać kremówką.
Aktualnie badania wskazują na silne powiązania między nastrojem a jedzeniem. Wiemy, że nasz nastrój wpływa na wybory żywieniowe, a wybory żywieniowe wpływają na nasz nastrój. Niekoniecznie jest tak, że gdy jesteśmy smutni, to nie chce nam się jeść, bo badania nad depresją pokazują, że chorzy mogą odczuwać zarówno obniżone, jak i zwiększone łaknienie. Ciekawym aspektem związku nastroju i jedzenia są nie tylko kwestie związane z samym doborem produktów, wpływem diety wysoko- lub niskoprzetworzonej n...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!