Dietetyczne wyzwania przy bożonarodzeniowym stole – jak sobie z nimi poradzić?

Psychodietetyka

Okres świąteczny to czas radości, ale także wyzwań związanych z jedzeniem. Tradycyjne potrawy, takie jak pierogi czy makowiec, są smakowite i wysokokaloryczne, co utrudnia kontrolę porcji i może wywołać poczucie winy. Presja społeczna, by spróbować każdego dania oraz komentarze na temat wyglądu mogą negatywnie wpływać na samoocenę. Asertywność i techniki mindfulness pomagają radzić sobie z presją i utrzymać zdrową relację z jedzeniem, pozwalając cieszyć się posiłkami bez wyrzutów sumienia.

Święta Bożego Narodzenia to okres, który w naszej świadomości przywołuje obrazy spokoju, rodzinnej bliskości oraz wspólnej radości. Często jednak za tym sielankowym wyobrażeniem kryją się trudne emocje, sprzeczne oczekiwania, a także trudne doświadczenia, które nierzadko związane są z jedzeniem i nawykami żywieniowymi. W psychodietetyce podkreśla się, że okres świąteczny, obfitujący w tradycyjne potrawy i liczne okazje do konsumpcji, może być źródłem zarówno pozytywnych doznań, jak i wyzwań związanych z odczuwaniem presji społecznej, emocjonalnego jedzenia czy poczucia winy [1].

Wyzwania przy świątecznym stole

W Polsce święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim spotkania rodzinne przy obficie zastawionym stole, na którym królują takie potrawy, jak barszcz z uszkami, pierogi, karp, makowiec czy kutia. Są to dania wysokokaloryczne, często bogate w tłuszcze i węglowodany. Dla osób, które na co dzień starają się zdrowo odżywiać lub próbują schudnąć, świąteczne potrawy mogą stanowić wyzwanie. Jednym z głównych dylematów związanych z dietą w trakcie świąt jest trudność w kontrolowaniu porcji. Świąteczne potrawy są serwowane w dużych ilościach, a tradycja nakazuje spróbowanie każdego dania. To może prowadzić do nadmiernego spożycia kalorii, co może wywoływać poczucie winy, a przy tym dodatkowe obciążenie psychiczne. Święta są silnie związane z określonymi potrawami, a rezygnacja z nich może być postrzegana jako naruszenie rodzinnych zwyczajów. Zachowania żywieniowe są silnie uwarunkowane kulturowo i emocjonalnie [2, 3]. Oczekiwania rodziny i otoczenia, by jeść zgodnie z tradycją, mogą wywoływać napięcia u osób, które próbują unikać niektórych pokarmów, np. ze względów zdrowotnych. Presja społeczna ma ogromny wpływ na wybory żywieniowe. W Polsce, gdzie jedzenie pełni istotną funkcję społeczną, odmowa zjedzenia tradycyjnych potraw może p...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    dietetyk kliniczny i psychodietetyk specjalizujący się w chorobach jelitowych; absolwentka kierunku dietetyka na UM w Poznaniu ze specjalnością dietetyka kliniczna oraz kierunku psychodietetyka na WSB Merito w Gdańsku

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI