Wstęp
Nieswoiste choroby zapalne jelit (NChZJ) są przewlekłymi chorobami przewodu pokarmowego o wieloczynnikowej etiopatogenezie. Dwie główne jednostki chorobowe to wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG) i choroba Leśniowskiego-Crohna (ChL-C) [1]. W ostatnich latach epidemiologia NChZJ zmienia się na całym świecie. Szacowana częstość występowania (> 0,3%) nadal rośnie, zwłaszcza w Ameryce Północnej, Oceanii i Europie [2]. Częstość występowania rośnie również w nowo uprzemysłowionych krajach Afryki, Azji i Ameryki Południowej, odzwierciedlając wzrost zachorowalności na NChZJ obserwowany w latach 90. XX wieku w krajach zachodnich, który pojawił się wraz z urbanizacją i szybkim rozwojem społeczno-ekonomicznym [3].
Zarówno ChL-C, jak i WZJG charakteryzują się występowaniem przewlekłego stanu zapalnego przewodu pokarmowego lub jego części, natomiast różnią się od siebie między innymi lokalizacją, rozmieszczeniem i głębokością nacieku zapalnego czy powikłaniami. Dokładna przyczyna NChZJ nadal nie jest dobrze poznana. Wiadomo, że w ich patogenezie biorą udział zarówno czynniki genetyczne, jak i nieprawidłowa aktywność układu immunologicznego, zaburzenia składu mikrobioty, dieta czy czynniki środowiskowe. Zaburzona równowaga między mikroflorą komensalną a reakcjami obronnymi gospodarza w jelicie odgrywa kluczową rolę w inicjacji i progresji nieswoistych chorób zapalnych jelit [4]. W NChZJ obserwuje się zarówno zaburzenia funkcji immunologicznej, jak i integralności bariery jelitowej. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA – Short Chain Fatty Acids), takie jak kwas masłowy, kwas propionowy i kwas octowy, odgrywają jedną z kluczowych ról w patofizjologii choroby zapalnej jelit. SCFA są wytwarzane w czasie fermentacji błonnika pokarmowego przez mikrobiotę jelitową. SCFA stanowią ważne cząsteczki sygnałowe, które mogą oddziaływać na układ immunologiczny zarówno lokalnie w jelicie, jak i ogólnoustrojowo, oraz wpływają mi.in. na integralność błony śluzowej [5–7].
Trzy główne SCFA o największej obfitości w ludzkich jelita...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!