Zima jest w naszym naturalnym cyklu biologicznym czasem wyciszenia. Dni stają się coraz krótsze, a długie, zimowe wieczory bez światła słonecznego wpływają na pracę naszych hormonów. Rośnie poziom melatoniny, sprawującej kontrolę nad snem. Spada poziom serotoniny i dopaminy, na skutek czego reakcje na różne bodźce zostają spowolnione, słabną siły witalne. Zima wpływa również na zachowanie zwierząt – niektóre przesypiają ten okres – a także na rośliny, które tracą liście i owoce, za to gromadzą życiodajne soki w korzeniach.
Czy tak naprawdę zimą nic ciekawego się nie dzieje, chodzimy ospali i pozbawieni energii, a świat natury zamknął przed nami drzwi aż do przedwiośnia? Oczywiście nie, bowiem w zimowym okresie, kiedy temperatura spada, a przyroda zdaje się zamierać, można pozyskiwać określone surowce zielarskie.
POLECAMY
Szczególnym okresem jest czas Bożego Narodzenia, obfitujący w określone, roślinne i zimowe symbole. Święta kojarzą się z żywą choinką, jemiołą lub ostrokrzewem, a więc roślinami rosnącymi także w zimie. Dekorując domy zielonymi, żywicznie pachnącymi iglakami, przywołujemy w pamięci dobre chwile wiosennych czy letnich ciepłych dni. Oprócz walorów dekoracyjnych roślinne symbole świąt, takie jak sosna, świerk, jemioła, jałowiec czy ostrokrzew, mają cenne wartości prozdrowotne. Warto je poznać i wykorzystywać w domowych terapiach.
Wstęp
Przez cały rok możemy czerpać z dobrodziejstw natury, nawet podczas zimy, kiedy rośliny już nie wegetują. Wydawać by się mogło, że zima nie jest dobrym czasem na pozyskiwanie surowców zielarskich, ale tak nie jest. Niektóre rośliny lecznicze powinno się zbierać tylko późną jesienią i zimą, ponieważ w tym okresie zgromadziły w korzeniach, gałązkach czy korze soki, dzięki którym mają szansę doczekać wiosny. Oczywiście nie jest zbyt wiele takich roślin leczniczych, ale jeśli już jakieś znajdziemy, możemy liczyć na wysokie stężenie substancji czynnych. Co więcej, niektóre surowce zielarskie zaleca się zbierać w okresie jesienno-zimowym, ponieważ wtedy zawierają one najwięcej substancji czynnych.
Święta Bożego Narodzenia są czasem wyciszenia i zadumy. Wielką pomoc przynoszą kojące olejki eteryczne z drzew iglastych, dlatego w wielu domach w tym szczególnym okresie stawiane są żywe choinki. W Europie pojawiły się one po raz pierwszy w XV w. za sprawą protestantów. Wiele źródeł podaje, że w Polsce świąteczne drzewka zaadaptowały się w XIX w., a zwyczaj dekorowania choinek został zaczerpnięty od naszych niemieckich sąsiadów. Choinka ma symbolizować drzewo z ogrodu Eden, z którego Ewa zerwała jabłko; jeszcze nie tak dawno temu na choinkach wieszano jabłka w celu przypomnienia o naszej grzesznej proweniencji. Obecnie jabłka zostały wyparte przez lżejsze bombki.
Tradycje świąteczne przenikają się terytorialnie i ewoluują, w Polsce przyjął się amerykański zwyczaj...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!