Jak wiadomo, jednym z głównych modyfikowalnych czynników ryzyka rozwoju raka skóry jest ekspozycja na promieniowanie ultrafioletowe, i tutaj specjaliści jednogłośnie twierdzą, że ochrona w postaci stosowania kremów z filtrem jest filarem pierwotnej profilaktyki raka skóry. Warto przyjrzeć się zagadnieniu żywienia i diety w kontekście wspomnianej prewencji i odpowiedzieć na pytanie, czy zachowania żywieniowe również mogą stanowić istotny czynnik ochronny.
Rola czynników żywieniowych w profilaktyce chorób nowotworowych jest dobrze udokumentowana. Głównie zwraca się uwagę na konsumpcję warzyw i owoców, produktów zbożowych z pełnego ziarna, a także ograniczenie spożycia przetworzonego mięsa i rafinowanych cukrów [1]. W ogólnoświatowej literaturze fachowej pojawiają się również doniesienia na temat potencjalnych zależności między dietą i sposobem żywienia a ryzykiem rozwoju nowotworów skóry. W niniejszym artykule zostały przedstawione składniki pokarmowe, których spożycie przekłada się na zmniejszone ryzyko rozwoju nowotworów skóry oraz te, które korelują za zwiększonym ryzykiem zachorowania.
Kwasy tłuszczowe o działaniu chemoprewencyjnym
Jak pokazują badania, długołańcuchowe kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 (głównie kwas eikozapentaenowy i dokozaheksaenowy) hamują indukowaną przez promieniowanie UV kancerogenezę [2]. Wskazuje się też na istotną rolę prawidło...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!