Produkty pochodzenia zwierzęcego w diecie osób rekreacyjnie aktywnych fizycznie

ABC prawidłowego żywienia

Dieta i aktywność fizyczna to ważne aspekty stylu życia. Żywienie korzystnie wpływa zarówno na jakość życia, jak i jakość wysiłku fizycznego. Zbilansowana dieta może zmniejszyć ryzyko chorób i kontuzji, polepszyć efekty treningów u osób aktywnych fizycznie, a także pozwolić na szybką regenerację organizmu po wysiłku fizycznym. Artykuł omawia znaczenie produktów pochodzenia zwierzęcego w żywieniu osób rekreacyjnie aktywnych fizycznie. Jedną z grup produktów pochodzenia zwierzęcego są jaja. To dobrze zbilansowany produkt pod względem makro- oraz mikroelementów i łatwo przyswajalny. Charakteryzuje się różnorodnością w obróbce termicznej. Kolejną grupę produktów stanowi mięso, które jest głównym źródłem pełnowartościowego białka i przyswajalnego żelaza, ważnych w diecie osób aktywnych fizycznie. Następną grupą są przetwory rybne i ryby, cenne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które umożliwiają prawidłowy rozwój fizyczny i wykazują działanie przeciwzapalne.

Zalecenia dotyczące aktywności fizycznej

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca około 150 min aktywności fizycznej o umiarkowanej intensywności lub 75 min intensywnego wysiłku fizycznego tygodniowo dla osób dorosłych, w wieku 18–64 lat. Pojęcie to dotyczy różnych form aktywności fizycznej: rekreacyjnej, zawodowej czy aktywności fizycznej w domu. Według WHO kluczowe jest ograniczenie siedzącego trybu życia [1, 2]. 
Regularne podejmowanie aktywności fizycznej wpływa na zachowanie dobrego stanu zdrowia – wspiera układ sercowo-naczyniowy, nerwowy i oddechowy oraz łagodzi stres. Ma również wpływ na optymalizację profilu lipidowego, stężenia insuliny i glukozy we krwi, zapobiega wielu chorobom przewlekłym [3]. Wysiłek fizyczny odgrywa ważną rolę w profilaktyce nadwagi i otyłości, pomaga w zwiększaniu siły i masy mięśniowej, może również minimalizować skutki nieprawidłowego odżywiania, np. poprzez przyspieszenie metabolizmu czy zwiększenie wydatku energetycznego, a także zmniejszać ryzyko wystąpienia lub ograniczać skutki chorób dietozależnych [3, 4].

Zapotrzebowanie osób aktywnych fizycznie na energię i składniki pokarmowe 

W diecie osób aktywnych fizycznie powinno znaleźć się około 4−5 posiłków, spożywanych z przerwami nie dłuższymi niż 4 godziny [5]. Typ diety powinien być dostosowany indywidualnie, z uwzględnieniem rodzaju aktywności fizycznej, stanu zdrowia i stanu fizjologicznego, wieku oraz płci. Osoby o wysokiej rekreacyjnej aktywności fizycznej, jak również sportowcy mają wyższe zapotrzebowanie na składniki pokarmowe i odżywcze [6]. Indywidualne zapotrzebowanie na energię wylicza się w zależności od masy ciała, dyscypliny sportowej oraz ilości treningów. Zbyt mała podaż energii może spowodować m.in. zwiększone ryzyko kontuzji u osób aktywnych fizycznie, a zbyt duża prowadzić np. do wzrostu poziomu tkanki tłuszczowej. Odpowiednie spożycie energii wpływa również na dostępność węglowodanów podczas aktywności fizycznej [7]. Zapotrzebowanie energetyczne można obliczyć za pomocą wzorów. W zależności od płci i współczynnika aktywności fizycznej (tab. 1) normy na energię mieszczą się w przedziale 1850−4750 kcal.

POLECAMY

Tabela 1. Współczynnik aktywności fizycznej (PAL) dostosowany do ilości aktywności fizycznej

Wsp...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; Absolwentka dietetyki na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie, uczestniczka licznych konferencji, szkoleń i projektów w zakresie dietetyki i technologii żywności, prowadząca warsztaty i prelekcje dla dzieci i młodzieży z zakresu zasad prawidłowego żywienia

    dr inż.; adiunkt w Katedrze Żywienia Człowieka na Wydziale Nauki o Żywności UWM w Olsztynie. Członek Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych. Autorka i recenzentka artykułów w czasopismach naukowych. Kierownik i wykonawca wielu projektów o zasięgu krajowym i zagranicznym. Jej zainteresowania naukowe skupiają się na badaniu zachowań żywieniowych ludności, żywieniowych uwarunkowań stanu zdrowia i chorób dietozależnych

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI