Infekcje w obrębie przewodu pokarmowego mogą być wywołane przez wirusy, najczęściej rotawirusy, bakterie z rodzajów takich jak Salmonella, Shigella, Listeria oraz patogenne szczepy Escherichia coli, a także przez eukariotyczne pierwotniaki (Giardia, Entamoeba, Microsporidium) lub pasożytnicze metazoa (np. glista Strongyloides stercoralis). Są to najczęstsze i najpoważniejsze przyczyny biegunek infekcyjnych. Źródłem zakażeń tymi patogenami w większości przypadków jest żywność przechowywana i przygotowywana w niehigienicznych warunkach, nieumyte warzywa i owoce, produkty odzwierzęce z niepewnych źródeł czy też złej jakości woda pitna [1].
Czynnikiem ryzyka biegunek infekcyjnych są również podróże do regionów o ciepłym klimacie, szczególnie tropikalnym lub subtropikalnym. Tak zwana biegunka podróżnych w 80−85% przypadków jest spowodowana przez bakterie chorobotwórcze (Escherichia coli, enteropatogenne, Campylobacter jejuni, Shigella, Salmonella, Yersinia enterocolitica). Wirusy (Norwalk, Rotavirus) i pasożyty (Entamoeba histolytica, Giardia lamblia, Cyclospora, Cryptosporidium) również mogą powodować infekcyjną biegunkę podróżnych, ale rzadziej niż bakterie [2].
Biegunka infekcyjna może być klasyfikowana jako biegunka ostra, która występuje do 14 dni od zakażenia. Pacjenci mogą się zmagać również z przewlekłą postacią biegunki infekcyjnej, która trwa ponad 14 dni od zakażenia. W obu przypadkach w badaniach klinicznych sprawdzano wpływ probiotykoterapii na zapobieganie, leczenie lub łagodzenie działań niepożądanych terapii antybiotykowej w biegunce infekcyjnej [3, 4, 5, 6, 7, 8]. Badano wpływ mikroorganizmów probiotycznych na częstość występowania (działanie profilaktyczne) oraz nasilenie i/lub czas trwania biegunki infekcyjnej (działanie terapeutyczne). Zaobserwowano korzystne działania probiotykoterapii na biegunki infekcyjne zarówno w zakresie profilaktycznym, jak i terapeutycznym. Skuteczność probiotykoterapii w biegunkach inf...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!