Potencjalne korzyści terapeutyczne i zdrowotne ze stosowania suplementów enzymów trawiennych w przypadku zaburzeń trawienia i wchłaniania

Suplementy

Enzymy trawienne to białka produkowane przez narządy, takie jak trzustka, jelito cienkie i gruczoły ślinowe, ułatwiające wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Odgrywają one kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia jelit, zapobieganiu niedożywieniu i unikaniu problemów żołądkowo-jelitowych. Ich wsparcie dla procesu trawienia umożliwia organizmom wydobywanie niezbędnych składników odżywczych z pożywienia. Niestety, niektóre osoby mogą nie wytwarzać wystarczającej ilości enzymów trawiennych z powodu czynników genetycznych lub schorzeń, co prowadzi do niedoborów enzymów trawiennych. Niedobory te mogą objawiać się niedożywieniem i dyskomfortem żołądkowo-jelitowym, spowodowanym niezdolnością do prawidłowego rozkładu kwasów tłuszczowych i innych składników odżywczych. W takich przypadkach suplementy enzymatyczne mogą być korzystne dla poprawy trawienia i wchłaniania składników odżywczych.

Złożona rola enzymów trawiennych w procesie trawienia jest kluczowa dla optymalnego wchłaniania składników odżywczych. Wiele procesów metabolicznych zachodzących w przewodzie pokarmowym uzależnionych jest od działania enzymów, naturalnie wytworzonych przez organizm białek przeznaczonych do rozkładania pokarmu i wspomagania trawienia. Trawienie to proces wykorzystywania składników odżywczych zawartych w pożywieniu, aby dostarczyć organizmowi energię, pomóc mu budować tkanki i wykonywać ważne funkcje na poziomie komórkowym. Proces trawienia posiłku zaczyna się już w jamie ustnej, gdzie ślina zaczyna natychmiast rozkładać jedzenie do postaci, która może zostać wchłonięta przez organizm. Istnieje wiele różnych punktów w procesie trawienia, w których enzymy są uwalniane i aktywowane. 
Trawienie to forma katabolizmu lub rozkładu substancji, która obejmuje 2 oddzielne procesy: trawienie mechaniczne i trawienie chemiczne [1]. Trawienie mechaniczne obejmuje fizyczne rozkładanie substancji spożywczych, np. poprzez przeżuwanie na mniejsze cząsteczki, aby wydajniej podlegały trawieniu chemicznemu. Rolą trawienia chemicznego jest dalsza degradacja struktury molekularnej przyjmowanych związków przez enzymy trawienne do postaci, która jest wchłaniana do krwiobiegu. Skuteczne trawienie obejmuje oba procesy, a wady trawienia mechanicznego lub chemicznego w postaci niedoborów enzymatycznych mogą prowadzić do niedoborów żywieniowych i patologii żołądkowo-jelitowych.
Trawienie głównych makroskładników pokarmowych, takich jak białka, węglowodany i tłuszcze, to uporządkowany proces obejmujący działanie dużej ilości enzymów trawiennych [1]. Enzymy z gruczołów ślinowych, takie jak amylaza ślinowa, inicjują trawienie węglowodanów, podczas...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; dietoterapeuta; propagatorka zdrowego stylu życia i wiedzy na temat leczenia, diagnostyki chorób współistniejących, które zaburzają prawidłowy rozwój dzieci; autorka szkoleń, webinarów, warsztatów i artykułów; specjalistka w zarządzaniu szkoleniami i zasobami ludzkimi, a od kilku lat aktywnie działa w grupach wsparcia dla rodziców dzieci z zaburzeniami neurorozwojowymi

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI