Postępowanie żywieniowe w chorobie Hashimoto

Diagnoza lekarska i dietetyczna

Z TEGO ARTYKUŁU DOWIESZ SIĘ:
Dlaczego odpowiednio zbilansowana dieta jest istotna w leczeniu nieprawidłowości pracy tarczycy i chorobie Hashimoto.
Na jakie elementy zwrócić uwagę podczas układnia diety dla pacjentów z niedoczynnością tarczycy i chorobą Hashimoto.
Jakie witaminy i mikroelementy są kluczowe we wspomaganiu farmakoterapii choroby Hashimoto i niedoczynności tarczycy.

Rosnąca liczba doniesień naukowych wskazuje, że w rozwoju niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto istotną rolę odgrywają czynniki żywieniowe, a elementem istotnym w farmakoterapii tych chorób jest prawidłowo zbilansowana dieta. Dietoterapia oprócz tego, że wspiera leczenie, stanowi także realną możliwość spowolnienia i złagodzenia procesu zapalnego choroby. Istotnie zmniejsza także częstotliwość rozwijających się chorób współistniejących w przebiegu niedoczynności tarczycy oraz wpływa na poprawę samopoczucia chorego. Pacjent poprzez prawidłowe żywienie jest w stanie wesprzeć funkcje obronne układu odpornościowego przed stresem oksydacyjnym związanym z patogenezą choroby 
Hashimoto [1, 2].
 

Kontrola metabolizmu


Dieta osób z niedoczynnością tarczycy powinna składać się z czterech, pięciu posiłków, spożywanych w regularnych odstępach czasu, a ostatni posiłek – ok. trzech, czterech godzin przed snem. Ze względu na rolę hormonów tarczycy w regulacji metabolizmu u osób z niedoczynnością tarczycy obserwuje się obniżenie spoczynkowej przemiany materii związanej ze spadkiem funkcji tarczycy, co w konsekwencji może prowadzić do wzrostu masy ciała. Z powodu silnego związku pomiędzy...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr; dietetyk ze specjalnością dietetyki klinicznej oraz sportowej. Ukończyła studia licencjackie i magisterskie na kierunku Dietetyka w Collegium Medicum UMK Bydgoszcz. Dodatkowo uzyskała tytuł licencjata na kierunku Administracja Zdrowiem Publicznym. Na co dzień pracuje w Poradni MedFood. Artykuł tego autora znajdziesz na stronie: 60.

    dr n. biol.; W dyscyplinie biochemia (ze specjalnością neurochemia). Tytuł uzyskała w Instytucie Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego Polskiej Akademii Nauk w Warszawie. Autorka publikacji naukowych, popularno-naukowych. Absolwentka studiów podyplomowych Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie na kierunku Prowadzenie i Monitorowanie Badań Klinicznych oraz Dietetyki Sportowej w Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie. Entuzjastka aktywności fizycznej (głównie sportów siłowych, wydolnościowych i crossfit), zdrowego odżywiania, rozsądnej suplementacji i popularyzacji nauki. Obecnie studiuje dietetykę chorób wewnętrznych i metabolicznych na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym oraz pracuje jako kierownik badań i rozwoju w firmie farmaceutycznej zajmującej się tworzeniem żywności specjalnego przeznaczenia medycznego

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI