Rosnąca liczba doniesień naukowych wskazuje, że w rozwoju niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto istotną rolę odgrywają czynniki żywieniowe, a elementem istotnym w farmakoterapii tych chorób jest prawidłowo zbilansowana dieta. Dietoterapia oprócz tego, że wspiera leczenie, stanowi także realną możliwość spowolnienia i złagodzenia procesu zapalnego choroby. Istotnie zmniejsza także częstotliwość rozwijających się chorób współistniejących w przebiegu niedoczynności tarczycy oraz wpływa na poprawę samopoczucia chorego. Pacjent poprzez prawidłowe żywienie jest w stanie wesprzeć funkcje obronne układu odpornościowego przed stresem oksydacyjnym związanym z patogenezą choroby
Hashimoto [1, 2].
Kontrola metabolizmu
Dieta osób z niedoczynnością tarczycy powinna składać się z czterech, pięciu posiłków, spożywanych w regularnych odstępach czasu, a ostatni posiłek – ok. trzech, czterech godzin przed snem. Ze względu na rolę hormonów tarczycy w regulacji metabolizmu u osób z niedoczynnością tarczycy obserwuje się obniżenie spoczynkowej przemiany materii związanej ze spadkiem funkcji tarczycy, co w konsekwencji może prowadzić do wzrostu masy ciała. Z powodu silnego związku pomiędzy...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!