W dobie pandemii SARS-CoV-2 szukamy rozwiązań, które ułatwią walkę z nowym patogenem. Analizuje się przebieg infekcji u różnych osób, aby dowiedzieć się, co decyduje o jej łagodnej lub bardzo ciężkiej postaci. Jak zidentyfikować osoby znajdujące się w grupie ryzyka? Czy tylko wiek decyduje o ciężkim przebiegu COVID-19? A jeśli tak, to jak wytłumaczyć fenomen wracających do zdrowia 100-latków?
Należy na wstępie nadmienić, że bezpośrednią przyczyną śmierci z powodu COVID-19 często nie jest samo działanie wirusa, ale atak układu odpornościowego chorego na objęte infekcją tkanki. Dochodzi do zjawiska nazywanego burzą cytokin spowodowanej swego rodzaju deregulacją odpowiedzi immunologicznej [1]. Wiedząc to, możemy wywnioskować, że właściwe mechanizmy regulacyjne i dobra kondycja układu odpornościowego mogą decydować o tym, czy uda nam się przejść infekcję bez większego uszczerbku.
Choroby cywilizacyjne a COVID-19
Informacje dostarczone przez badaczy szczególnie powinny zainteresować jednostki ochrony zdrowia odpowiedzialne za profilaktykę, a także dietetyków. Okazuje się bowiem, że jako grupa zawodowa specjalizująca się w profilaktyce chorób cywilizacyjnych możemy zyskać na znaczeniu. Wiąże się to z tym, że osoby cierpiące na choroby cywilizacyjne: cukrzycę, otyłość, nadciśnienie tętnicze krwi są predysponowane do znacznie cięższego przebiegu zakażenia COVID-19 i znajdują się w grupie ryzyka [2]. Nigdy wcześniej utrzymywanie prawidłowej masy ciała i parametrów metabolicznych nie miało tak...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!