Refluks żołądkowo-przełykowy (GERD) to przewlekła choroba przewodu pokarmowego polegająca na cofaniu się treści żołądkowej do przełyku. Objawia się najczęściej zgagą, pieczeniem w klatce piersiowej, kwaśnym posmakiem w ustach czy przewlekłym kaszlem. Choć zgodnie z wytycznymi PTG z 2022 r. podstawą leczenia jest modyfikacja stylu życia oraz przyjmowanie leków z grupy IPP, coraz większą uwagę zwraca się na rolę dietoterapii jako narzędzia wspomagającego leczenie i łagodzącego objawy [1].
Modyfikacje diety i eliminacja czynników ryzyka
W leczeniu dietetycznym GERD zalecenia ogólne obejmują przede wszystkim normalizację masy ciała, unikanie posiłków min. 3 godziny przed snem i uniesienie wezgłowia łóżka w trakcie leżenia i snu. Dodatkowo zaleca się eliminację produktów spożywczych nasilających objawy. Należą do nich: potrawy tłuste, czekolada, mięta, alkohol, kawa, owoce cytrusowe [1] oraz napoje gazowane, które mogą zwiększać ciśnienie w żołądku i sprzyjać refluksowi.
Przestrzeganie tych zaleceń doprowadza do obniżania napięcia dolnego zwieracza przełyku (LES) i stymuluje wydzielanie kwasu żołądkowego. Skuteczność zależy od indywidualnej odpowiedzi organizmu na zalecenia – PTG 2022 r.
POLECAMY
Rola kawy i kofeiny
Wpływ kawy i kofeiny na GERD jest tematem licznych badań i analiz....
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!