Zanim przejdziemy do części teoretycznej, poznaj Ankę. Anka ma 43 lata, ale jak sama twierdzi, czuje się raczej niczym sześćdziesięciolatka. Nalewając sobie obowiązkową o poranku pierwszą filiżankę kawy, spogląda tęsknie w kierunku powieszonego na lodówce zdjęcia z wakacji, które spędziła dobrych 10 lat temu z mężem nad morzem. Fotografia jest trochę podniszczona, ale nawet teraz bije od niej siła i wielka radość życia, jaką czuła wtedy na plaży w Grecji. Widoczna na niej postać jest szczupła, trochę umięśniona, ma lekko brązową skórę i na pierwszy rzut oka jest zupełnie inna niż kobieta, dla której nawet zaprowadzenie dziecka do przedszkola stanowi spory wysiłek. Dawniej lubiła wąskie ołówkowe spódnice i obcisłe bluzki na ramiączkach. Dopijając kawę, Anka zastanawia się, czy to faktycznie wina wieku, że wciąż nie ma siły, że niewiele ją cieszy i że stojąca w łazience waga stała się jej śmiertelnym wrogiem. Kiedyś wpadała na siłownię trzy razy w tygodniu i chodziła w soboty na zumbę, a to wszystko przy pracy na pełen etat. Dziś filiżanka jest pusta, a energii do działania jak nie było, tak nie ma. Największe marzenie? Anka wzrusza ramionami: „Chciałabym po prostu odzyskać dawną siebie”.
Witamina D – witamina o wielu twarzach.
W ścisłym znaczeniu kalcytriol,czyli bioaktywna witamina D, tohormon steroidowy [4], a punktem wyjścia do jego syntezy jest cholesterol. W biochemii kalcytriol oznacza się symbolem 1,25-OH-D3, a jego prekursor to cholekalcyferol, powszechnie znany jako wit...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!