Ortoreksja – prowadzenie pacjenta pod kątem dietetycznym

Psychodietetyka

Ortoreksja to pojęcie wprowadzone w 1997 r. przez amerykańskiego lekarza Stevena Bratmana, określające zaburzenie charakteryzujące się obsesją spożywania jedynie zdrowej żywności, co prowadzi do znacznych ograniczeń żywieniowych. Ortoreksja nie jest jednak jednostką uwzględnioną w obowiązujących klasyfikacjach chorób i zaburzeń psychicznych (ICD-10, DSM-IV). 

Ortoreksja jest specyficznym zaburzeniem odżywiania, niełatwym do stwierdzenia u pacjenta bez wnikliwego wywiadu żywieniowego i testów diagnostycznych. Z pozoru prawidłowe i zdrowe nawyki żywieniowe w tym przypadku wymykają się spod kontroli pacjenta i prowadzą do obsesji na punkcie zdrowego żywienia.

Narzędzia diagnostyczne 

Do diagnostyki ortoreksji powszechnie używane są dwa proste i ogólnodostępne narzędzia diagnostyczne – test Bratmana (BOT) i kwestionariusz ORTO-15.
 

POLECAMY

Obsesyjne zachowania ortorektyczne Konsekwencje
unikanie spożywania niektórych pokarmów lub całych grup pokarmów
i określonych sposobów obróbki żywności (np. smażenie,
pieczenie)
niedobory żywieniowe i choroby z nich wynikające (niedokrwistość,
osteoporoza, anemia, zaburzenia jelitowe) -> anoreksja
obsesyjne skupianie się na jakości produktów – tylko bio,
eko – i składzie pokarmów,
brak czerpania przyjemności z jedzenia
unikanie spożywania pożywienia z powodu niedostatecznej wiedzy
na temat jego pochodzenia i składu -> niedożywienie
nadmierne skupianie się na planowaniu posiłków, zakupach,
czytaniu etykiet
brak czasu na przyjemności -> wysoki poziom stresu z powodu
ciągłego myślenia o jedzeniu
odstępstwo od reżimu związane jest z lękiem i poczuciem winy,
które pociąga za sobą zaostrzenie diety
depresja -> anoreksja
unikanie jedzenia posiłków, które nie były przygotowane samodzielnie
(imprezy rodzinne, restauracje, posiłki w pracy)
problemy w relacjach z rodziną i przyjaciółmi, wyob...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    mgr, magister biologii eksperymentalnej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, absolwentka żywienia klinicznego na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i Psychodietetyki warszawskiej SWPS, autorka bloga kulinarnego Dolina smaków, od kilku lat zajmuje się żywieniem zbiorowym, przygotowywaniem receptur i komponowaniem jadłospisów dla cateringów dietetycznych, addietetyka.pl 

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI