Zarówno nietolerancja laktozy, jak i alergia na białko mleka krowiego związane są ze spożyciem produktów mlecznych jednak w inny sposób. Oba schorzenia występują u niemowląt i małych dzieci, osób nastoletnich oraz u dorosłych. Nietolerancja laktozy jest często mylona z alergią na białko mleka krowiego, co powoduje nieporozumienia w postępowaniu oraz diagnozie. Artykuł ten ma na celu przybliżenie znaczenia terminów: nietolerancja laktozy oraz alergia na białko mleka krowiego, a także wskazanie objawów i możliwości leczenia tych chorób.
Mleko zawiera cukier laktozę. Laktoza jest disacharydem występującym tylko w mleku ssaków i produktach pochodnych. Jest zbudowana z cząsteczek D-galaktozy, D-glukozy połączonych wiązaniem β-1,4-glikozydowym. Mleko ludzkie zawiera około 70 g/l laktozy, zapewniając noworodkowi około 30–40% kalorii, natomiast mleko krowie zawiera już około 46 g/l laktozy [1]. Nietolerancja laktozy objawia się charakterystycznym bólem brzucha, nudnościami, wzdęciami czy biegunką po spożyciu pokarmów zawierających laktozę. Złe lub gorsze samopoczucie zależy przede wszystkim od ilości spożytej laktozy oraz towarzyszących jej składników zawartych w pokarmie, a także od indywidualnego odczucia [2].
POLECAMY
Osoby ze zdiagnozowaną nietolerancją laktozy nie są w stanie trawić laktozy zawartej w pożywieniu z powodu nieodpowiedniej ilości enzymu laktazy. Laktaza, zwana również hydrolazą laktozo-floryzynową, jest enzymem wytwarzanym w rąbku szczoteczkowym nabłonka jelita cienkiego. Składa się z 1927 aminokwasów, jest kodowana przez gen laktazy (LCT) na krótkiej nici chromosomu 2 (2q.21-22) [3]. Enzym ten hydrolizuje i rozkłada laktozę na monocukry glukozę i galaktozę, które transportowane są przez błonę komórkową. Przy braku laktazy...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!