Rozwiązaniem tej sytuacji mogą być nowe technologie obróbki żywności np. liofilizacja, instantyzacja oraz innowacyjne rozwiązania stosowane w przemyśle opakowaniowym, które pozwalają utrzymać świeżość produktu na dłużej. Te sposoby są stosowane nie tylko w wytwarzaniu żywności wysokoprzetworzonej, ale także w coraz bardziej popularnych superfoods, czyli żywności o bardzo wysokiej zawartości witamin i minerałów. „Jedzenie z torebki” nie zawsze jest niezdrowe, może być świetnym uzupełnieniem codziennej diety. W torebkach możemy kupić np. suszone owoce i warzywa, nie tylko te egzotyczne. Także wśród roślin uprawianych w Polsce znajdziemy superżywność, bogatą w prozdrowotne składniki odżywcze.
Marka Zdrowe Pola we współpracy z zespołem ekspertów z zakresu żywienia wyselekcjonowała najbardziej wartościowe pozycje z rodzimych upraw i hodowli: zieloną nać pietruszki, czerwonego buraka, młody jęczmień, liść jarmużu oraz pyłek kwiatowy. Surowiec do wytwarzania 100% polskiej superżywności jest suszony w niskiej temperaturze, dzięki czemu średnie straty wartości odżywczych, witamin oraz minerałów produktów suszonych w odpowiednich, precyzyjnych warunkach, mieszczą się w przedziale 10 – 15% (w stosunku do surowych warzyw). Z 2 kg świeżo zebranego surowca powstaje 200 g gotowego produktu, co oznacza, że już 5g skoncentrowanej superżywności jest odpowiednikiem porcji warzyw. Dzięki temu w łatwy sposób uzupełnimy dietę w łatwo przyswajalne witaminy i składniki mineralne.
POLECAMY
Rozsądne stosowanie naturalnej suplementacji korzystnie wpływa na zdrowie, jest też zdecydowanie tańsze i bardziej skuteczne od tabletek.