W ostatnich latach bardzo duże zainteresowanie naukowców budzi wpływ mleka mamy na kształtującą się mikrobiotę układu pokarmowego niemowlęcia. Jeżeli weźmiemy pod uwagę, że pierwsze trzy lata mają kluczowe znaczenie dla tego, jak będzie wyglądała mikrobiota jelitowa przez resztę naszego życia, to ogromne zainteresowanie tą tematyką nie powinno dziwić. Kształtująca się w tym okresie mikrobiota jest plastyczna i dynamicznie się zmienia. Wówczas na jej kształt wpływają m.in. takie czynniki, jak przebieg ciąży, wiek ciążowy, rodzaj porodu, sposób karmienia oraz poddanie działaniu antybiotykoterapii [1–4]. Za najbardziej pożądany uznaje się skład mikrobioty jelitowej dziecka urodzonego o czasie (donoszonego), siłami natury i karmionego piersią. Po upłynięciu krytycznego okresu tysiąca pierwszych dni życia mikrobiota jelitowa osiąga poziom rozwoju odpowiadający temu w życiu dorosłym. Jest to tzw. rdzeniowa mikrobiota, która nie jest już tak podatna na zmiany i przypomina tę, którą mamy przez całe dalsze życie [1].
Dotychczas sądzono, że przewód pokarmowy dziecka do momentu narodzin jest jałowy, a jego kolonizacja rozpoczyna się dopiero podczas porodu. Aktualne badania sugerują, że środowisko wewnątrzmaciczne w stanie fizjologicznym nie jest jednak sterylne. Mikroby pochodzenia matczynego zasiedlają organizm dziecka, wpływając na jego mikrobiotę jeszcze przed narodzinami [5]. Poród fizjologiczny zapewnia dalszą kolonizację dziecka drobnoustrojami matki. Następnie, już po narodzinach, rozpoczyna się okres krytyczny dla prawidłowego kształtowania mikrobioty jelitowej dziecka i sposób k...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!