Z uwagi na powszechne występowanie chorób macicy warto przyjrzeć się czynnikom związanym z żywieniem, które z jednej strony mogą zwiększać podatność na ich rozwój, ale z drugiej strony mogą stanowić element ochronny i łagodzić ich przebieg. Choroby macicy mogą stanowić problem w istotnym dla kobiet okresie prokreacyjnym, kiedy ich nasilenie może zmniejszać szansę na zajście w ciążę, a także w wieku pomenopauzalnym, niejednokrotnie obniżając ich jakość życia na przykład z powodu współwystępującej anemii i dolegliwości bólowych w obrębie jamy brzusznej.
Mięśniaki macicy należą do najczęściej występujących łagodnych guzów u kobiet w wieku reprodukcyjnym. Częstość ich występowania może sięgać nawet 70% [1]. Stanowią najczęstszą przyczynę histerektomii (zabieg usunięcia macicy), niepłodności oraz nieprawidłowości w zakresie krwawień z macicy. W ich etiologii podkreśla się udział czynników genetycznych, zapalnych oraz hormonalnych [2]. Endometrioza z kolei to przewlekła i nawracająca choroba, która dotyczy około 6–10% kobiet w wieku reprodukcyjnym. Stanowi istotną przyczynę niepłodności i bólu zlokalizowanego w obrębie jamy brzusznej. Z uwagi na potwierdzone zależności między endometriozą, przewlekłym stanem zapalnym i parametrami kardiometabolicznymi odpowiednie postępowanie dietetyczne może odgrywać rolę ochronną w przebiegu tej jednostki chorobowej.
Z perspektywy dietetyka warto wiedzieć, na jakie aspekty żywieniowe zwrócić uwagę, współpracując z pacjentką cierpiącą na mięśniaki macicy czy endometriozę. Jak się okazuje, płaszczyzna współpracy może być dosyć szeroka, począwszy od wpływu sposobu żywienia na wykładniki stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego, poprzez podaż odpowiednich witamin, a także wysycenie tkanek konkretnymi składnikami mineralnymi.
Rola prawidłowo skomponowanej diety u kobiet z mięśniakami macicy
W badaniach naukowych podkreśla się, że stan odżywienia, w tym zawartość i wysycenie tkanek konkretnymi witaminami i składnikami mineralnymi może mieć wpływ na rozwój mięśniaków macicy. Przykładowo w badaniu z udziałem Afroamerykanek udowodniono, że niskie stężenie witaminy C, D
oraz wapnia w ustroju może odgrywać rolę etiopatogenetyczną w rozwoju oraz progresji mięśniaków macicy [3]. Biorąc pod uwagę spożycie wapnia, w dużym prospektywnym badaniu z udziałem 81 000 kobiet zaobserwowano, że kobiety spożywające większe ilości głównie produktów mlecznych fermentowanych (jogurty), a co za tym id...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!