Kwasy tłuszczowe omega-7 – nieodkryty potencjał zdrowotny?

Suplementy

Choć najlepiej poznanymi kwasami tłuszczowymi są te z rodziny omega-3 i omega-6 coraz więcej doniesień naukowych potwierdza korzystny wpływ kwasów omega-7 na zdrowie. Dotychczas wykazano, że suplementacja m.in. oleju z rokitnika może wpływać na poziom cholesterolu oraz poszczególnych lipoprotein w surowicy krwi, mieć korzystne działanie w łagodzeniu objawów zespołu suchego oka, poprawiać markery stanu zapalnego śródbłonka oraz łagodzić objawy związane z suchością błon śluzowych narządów płciowych. Te obiecujące wyniki wskazują, że dodatkowa suplementacja kwasów omega-7 może zyskiwać w najbliższym czasie coraz większe znaczenie w profilaktyce i wspomaganiu leczenia wielu schorzeń.

Wyniki badań przeprowadzonych w ostatnich latach coraz częściej podkreślają dobroczynne właściwości kwasów tłuszczowych, odgrywających zasadniczą rolę dla zdrowia. Z żywieniowego punktu widzenia kwasy tłuszczowe są odpowiedzialne za prawidłowy przebieg wielu funkcji metabolicznych i strukturalnych, m.in. są składnikami budulcowymi błon komórkowych, biorą udział w transporcie witamin, regulują stężenie lipidów w osoczu krwi, a także biorą udział w syntezie hormonów steroidowych czy kwasu żółciowego [1].
Najlepiej poznanymi wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi są te pochodzące z rodziny omega-3 oraz omega-6, a ich działanie polega przede wszystkim na wpływie na prawidłowy rozwój płodu, dojrzewanie układu nerwowego i rozwój funkcji poznawczych. Wykazano na przykład, że spożywanie kwasu dokozaheksaenowego (DHA) wspomaga rozwój mózgu oraz oczu u płodu, a także optymalny rozwój wzroku u niemowląt do 12. m.ż. Duże znaczenie mają również w funkcjonowaniu ukła...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
  • Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
  • Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
  • Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
  • ...i wiele więcej!

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI