Wyniki badań przeprowadzonych w ostatnich latach coraz częściej podkreślają dobroczynne właściwości kwasów tłuszczowych, odgrywających zasadniczą rolę dla zdrowia. Z żywieniowego punktu widzenia kwasy tłuszczowe są odpowiedzialne za prawidłowy przebieg wielu funkcji metabolicznych i strukturalnych, m.in. są składnikami budulcowymi błon komórkowych, biorą udział w transporcie witamin, regulują stężenie lipidów w osoczu krwi, a także biorą udział w syntezie hormonów steroidowych czy kwasu żółciowego [1].
Najlepiej poznanymi wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi są te pochodzące z rodziny omega-3 oraz omega-6, a ich działanie polega przede wszystkim na wpływie na prawidłowy rozwój płodu, dojrzewanie układu nerwowego i rozwój funkcji poznawczych. Wykazano na przykład, że spożywanie kwasu dokozaheksaenowego (DHA) wspomaga rozwój mózgu oraz oczu u płodu, a także optymalny rozwój wzroku u niemowląt do 12. m.ż. Duże znaczenie mają również w funkcjonowaniu ukła...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- Roczną prenumeratę dwumiesięcznika Food Forum w wersji papierowej lub cyfrowej,
- Nielimitowany dostęp do pełnego archiwum czasopisma,
- Możliwość udziału w cyklicznych Konsultacjach Dietetycznych Online,
- Specjalne dodatki do czasopisma: Food Forum CASEBOOK...
- ...i wiele więcej!